Με επιτυχία στέφθηκε η συνεργασία Δήμου Αιγιαλείας και τοπικών συλλόγων για το τετραήμερο επετειακών εκδηλώσεων
Με αξιόλογη επιτυχία ολοκληρώθηκε η τετραήμερη σειρά επετειακών εκδηλώσεων, που διοργανώθηκαν από τον Δήμο Αιγιαλείας, σε συνεργασία με πλήθος συλλόγων και φορέων της περιοχής, προς τιμήν της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου.
Φέτος, οι εκδηλώσεις δεν εστίασαν αποκλειστικά στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821, αλλά είχαν ευρύτερη αναφορά στους αγώνες των Ελλήνων σε μεταγενέστερους από την Ελληνική Επανάσταση χρόνους, παρουσιάζοντας λαμπρές σελίδες της νεότερης Ιστορίας της χώρας, με τρόπο που προκάλεσε ενδιαφέρον στο κοινό.
Ειδικότερα, οι παράλληλες επετειακές εκδηλώσεις, που πλαισίωσαν το καθιερωμένο πρόγραμμα εορτασμού της Εθνικής Επετείου, ξεκίνησαν την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024, με την προβολή της βραβευμένης πολεμικής δραματικής ταινίας: «Operation Star-Επιχείρηση Άστρο», με υπόθεση που αφορά στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε σκηνοθεσία Βασίλη Τσικάρα και παραγωγή Aratos Films, στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Απόλλων».
Το Σάββατο 23 Μαρτίου 2024, φιλοξενήθηκε στο «Πολύκεντρο», στην παραλία Αιγίου, μια εξαιρετική μουσικοχορευτική εκδήλωση, με θέμα τη συμβολή της γυναίκας στην Ελληνική Επανάσταση, με κεντρική ομιλήτρια την πρόεδρο της ΙΛΕΑ κ. Βάνα Μπεντεβή και με τη συμμετοχή της Γυναικείας Χορωδίας Παραδοσιακού Τραγουδιού Μουσικού Εργαστηρίου Αιγίου, της Παιδικής-Νεανικής Χορωδίας Δήμου Αιγιάλειας, του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής Αιγιαλείας «Φίλιππος Οικονόμου» και Χορευτικών Συλλόγων Αιγιάλειας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν εντυπωσιακές παραδοσιακές γυναικείες ενδυμασίες από όλη τη χώρα.
Την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, ο Δημοτικός Κινηματογράφος «Απόλλων» φιλοξένησε μουσικοχορευτική παράσταση, με θέμα: «Επέτειος Εθνικής Εορτής των 160 χρόνων από την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, 29 Μαρτίου 1864.». Ο Χορευτικός Όμιλος Αιγίου, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Δήμο Αιγιάλειας, και τη συμμετοχή του Μουσικού Εργαστηρίου Αιγίου και του Συλλόγου Κεφαλλήνων & Ιθακήσιων Αιγιαλείας-Καλαβρύτων, ταξίδεψαν το κοινό μουσικά και χορευτικά στα όμορφα Επτάνησα.
Τέλος, τη Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024 το απόγευμα, στο Κινηματοθέατρο «Απόλλων», προβλήθηκε η επετειακή ταινία: «Διάκος, ο εθνομάρτυς», της Φιλότιμο films, της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, σε συνδιοργάνωση του Δήμου Αιγιάλειας με την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.
Επίσης, σε δηλώσεις του, ο Δήμαρχος Αιγιαλείας, κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Η Δημοτική Αρχή, σε αγαστή συνεργασία με εκατοντάδες συμπολίτες, που συμμετέχουν σε πολιτιστικούς και κοινωνικούς συλλόγους και φορείς, παρουσίασε φέτος ένα πλούσιο επετειακό πρόγραμμα για τους απελευθερωτικούς αγώνες των Ελλήνων. Μας ικανοποιεί η συμμετοχή του κοινού, κάτι που μας δείχνει τον δρόμο και για νέες επιτυχημένες συνεργασίες και διοργανώσεις στον τόπο μας.».
Ακόμη, η Αντιδήμαρχος Δημοσίων Σχέσεων, Επικοινωνίας, Εθιμοτυπίας και Εκδηλώσεων, κ. Μαρία Αγγελοπούλου, σημείωσε σχετικά πως: «Οι επετειακές εκδηλώσεις, που παρουσιάστηκαν, είχαν σαφή εκπαιδευτικό και πολιτιστικό χαρακτήρα. Η θεματολογία του επετειακού τετραημέρου εστίασε στους απελευθερωτικούς αγώνες των Ελλήνων, τόσο της Επανάστασης όσο και σε μεταγενέστερους. Οι επετειακές δράσεις υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με συλλόγους, φορείς και πνευματικούς ανθρώπους του τόπου μας, ενώ δώσαμε έμφαση στη συμμετοχή συλλόγων και από τις τοπικές μας κοινότητες. Τους ευχαριστούμε όλους από καρδιάς, όπως και τους υπαλλήλους του Δήμου, που εργάστηκαν για το άψογο αποτέλεσμα, και τα Μ.Μ.Ε. για την προβολή των δράσεων.».
Επίσης, με αποκορύφωμα τη μαθητική παρέλαση, στην οδό Ζωοδόχου Πηγής, στην παραλία Αιγίου, ολοκληρώθηκαν οι εορτασμοί του Δήμου Αιγιαλείας για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.
Το πρωί, ανήμερα της επετείου, τελέστηκαν Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου, χοροστατούντος του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητρόπολης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας π. Ιωακείμ Βενιανάκη.
Στο τέλος της Δοξολογίας, ο Δήμαρχος Αιγιαλείας, κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, αναφέρθηκε με δέος στην εποχή της Ελληνικής Επανάστασης, όπου οι Έλληνες πατριώτες έδωσαν το αίμα τους και με τις θυσίες τους φώτισαν την Οικουμένη με υψηλές αξίες και ιδανικά. Δεν έμεινε, όμως, μόνο στις χρυσές σελίδες της Ιστορίας, παρά υπενθύμισε και σκοτεινές πτυχές, όπως η φυλάκιση του στρατηγού Κολοκοτρώνη, η δολοφονία του Ανδρούτσου, τον Νικηταρά που κατάντησε φτωχός ζητιάνος, χαρακτηρίζοντάς τες ως «ελαττώματα της ελληνικής φυλής με κυρίαρχη τη διχόνοια, που όποτε κυριάρχησε έφερε δεινά», και ακόμη διευκρίνισε πως: «Όμως, η πατρίδα μας υπήρξε τότε ο φάρος της ελευθερίας και για άλλα έθνη, που προχώρησαν σε ανάλογους αγώνες απελευθέρωσης μετά την ελληνική επανάσταση. Ακόμη και σε δύσκολες εποχές, ο ελληνικός πολιτισμός, αυτό το διαχρονικό θαύμα, άνοιγε δρόμους. Στην ομιλία του στην Πνύκα, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είπε κάτι σπουδαίο: «Η επανάσταση δεν είχε αρχηγό άνθρωπο αλλά τον Χριστό και γι’ αυτό και πέτυχε.»/ Ας αναλογιστούμε όλοι μας αυτά τα λόγια και ας είμαστε υπερήφανοι, που ο τόπος μας σηματοδότησε την αρχή της Ελληνικής Επανάστασης με σπουδαία γεγονότα. Πάντοτε ας δίνουμε καλά παραδείγματα.».
Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο στον Δημοτικό Κήπο των Υψηλών Αλωνίων Αιγίου και η παρέλαση στην παραλία, την οποία παρακολούθησαν με καμάρι εκατοντάδες δημότες και επισκέπτες.