ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Τρίτη | 16 Απριλίου 2024
Ελληνική Οικονομία Στερεά Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι συναντήσεις εργασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην Κροατία

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός και η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού & Πολιτισμού κ. Φανή Παπαθωμά ολοκλήρωσαν την Τρίτη 9 Απριλίου 2024 τον κύκλο επαφών και συναντήσεων εργασίας στην Κροατία, όπου στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν, επίσης, η Προϊσταμένη του Τμήματος Τουρισμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Μαριάννα Λιάσκου και το στέλεχος του Γραφείου Περιφερειάρχη κ. Μέλπω Στεφανίδη.
Κοινωνία Κρήτη Μπάσκετ Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Συμμαχία για το περιβάλλον από την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης και τον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης

Μια συμμαχία για το περιβάλλον μεταξύ Δήμου Ηρακλείου Κρήτης και Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (Ε.Ο.Κ.) ξεκινάει να αναπτύσσεται, με τον Δήμο να δηλώνει παρών στο πρόγραμμα Στρατηγικής Κοινωνικής και Περιβαλλοντικής Υπευθυνότητας της Ε.Ο.Κ., φέρνοντας την κυκλική οικονομία και τις πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης, σε αθλητικούς χώρους του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης.
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Παιδεία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δράση για την ασφάλεια στους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου Πύργου

«Όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι, μπορούμε να απολαμβάνουμε με ασφάλεια τους κοινόχρηστους χώρους», είναι το μήνυμα της δράσης, που υλοποίησε το πρωί του Σαββάτου 6 Απριλίου 2024 ο Δήμος Πύργου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου της πρωτεύουσας του Νομού Ηλείας.

Σε ετοιμότητα ο Δήμος Χανίων για την αντιμετώπιση σεισμών, σύμφωνα με το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας

Συνεδρίασε την Παρασκευή το πρωί 12 Απριλίου 2024 το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Χανίων, με κυρίαρχα θέματα τη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, υπηρεσιών και εθελοντικών οργανώσεων, αναφορικά με την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, λόγω σεισμών. Παράλληλα, στο επίκεντρο τέθηκε και η Επιχειρησιακή Άσκηση Πεδίου «ΜΙΝΩΑΣ 2024», που θα πραγματοποιηθεί το τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου.

Εκδήλωση ευαισθητοποίησης για την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά, από τον Κ.Ο.ΔΗ.Π. και το Κέντρο Κοινότητας-Παράρτημα Ρομά του Δήμου Πατρέων

Υλοποιήθηκε με επιτυχία τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2024 η εκδήλωση ευαισθητοποίησης, που διοργάνωσε ο Κοινωνικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων (Κ.Ο.ΔΗ.Π.) με το Κέντρο Κοινότητας-Παράρτημα Ρομά του Δήμου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά.

Ενισχύεται ο στόλος των Υπηρεσιών Καθαριότητας του Δήμου Λαρισαίων μετά από την παραλαβή ενός νέου οχήματος για πλύσιμο κάδων

Η προσθήκη του καινούριου οχήματος στον υπάρχοντα στόλο καδοπλυντηρίων της Υπηρεσίας Καθαριότητας & Ανακύκλωσης του Δήμου Λαρισαίων αναμένεται να συμβάλλει αποφασιστικά στην ενίσχυση των προγραμμάτων πλύσης κάδων λόγω της αυξημένης χωρητικότητάς του (4 m3).Το συγκεκριμένο όχημα έχει τη δυνατότητα να πλένει εν κινήσει κάδους...
Αττική Ιστορία Κοινωνία

Την 198η επέτειο από την Έξοδο τίμησαν οι Αιτωλοακαρνάνες της Αττικής

Ακολουθώντας το πρόγραμμα της εκδήλωσης, ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Ράπτης απηύθυνε χαιρετισμό προς τους Αιτωλοακαρνάνες της Αττικής, που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, ενώ στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων.
Δελτία Τύπου Κεντρικός Τομέας Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

«Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Αθήνας: Καταγγελία για τις «πιάτσες» θανάτου στην πόλη

Σε καταγγελία για τις «πιάτσες» διακίνησης ναρκωτικών στην πόλη της Αθήνας και την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων στήριξης των χρηστών προχώρησε η δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» του Δήμου της Αθήνας.

Αναλυτικότερα, η καταγγελία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δήμου Αθήνας αναφέρει χαρακτηριστικά πως:
«Οι στρατιές ενεργών χρηστών στις πιάτσες της Αθήνας, η κατευθυνόμενη κατά περιόδους μετατόπισή τους από περιοχή σε περιοχή (Ομόνοια, Αρχαιολογικό Μουσείο, Προπύλαια Πανεπιστημίου, Μασσαλίας, Σατωβριάνδου, Μενάνδρου, Χαλκοκονδύλη, Κλαυθμώνος, πάρκο Ευαγγελισμού και σε άλλα γνωστά σημεία στο κέντρο και στις κοντινές γειτονιές), δεν πρέπει και δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές. Ο στιγματισμός, που υφίστανται οι χρήστες, δεν αντιμετωπίζεται με «ευαισθησία από τα πάνω» και με επισκέψεις της Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η καθημερινή εικόνα σε περιοχές της Αθήνας με εκατοντάδες ανθρώπους να ζουν στο περιθώριο, κάτω από την επίδραση ναρκωτικών ουσιών, είναι μια εικόνα που δεν πρέπει να συνηθίσουμε ως μια καθημερινότητα.
Αυτή η εικόνα είναι γέννημα της πολιτικής διαχείρισης του προβλήματος, που διαδοχικά έχουν υπηρετήσει όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις στη χώρα μας, ακολουθώντας πιστά την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενισχύοντας την πολιτική της «μείωσης της βλάβης», τορπιλίζοντας ακόμα περισσότερο την Πρόληψη και τη «στεγνή θεραπευτική προσέγγιση».
Συνδυάζεται με την «ασυλία» των ναρκεμπόρων και διακινητών, που σε καθορισμένες πιάτσες και σε συγκεκριμένες ώρες διακινούν τις δόσεις του θανάτου ανενόχλητοι.
Τα εγκαίνια του Χώρου Εποπτευόμενης Χρήσης (Χ.Ε.Χ.) από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν ένα έτος, η προβολή του Χ.Ε.Χ. από τον Πρωθυπουργό με δηλώσεις «περί ανάγκης του κράτους να διασφαλίζει και την ποιότητα των ναρκωτικών, που θα επιλέγει ο χρήστης» και οι ευχαριστίες στην κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που νομοθέτησε τον Χ.Ε.Χ. και το υλοποίησε η κυβέρνηση της Ν.Δ., δείχνουν ότι «το κράτος έχει συνέχεια» στη διάλυση της Πρόληψης, της Θεραπείας, της Κοινωνικής Επανένταξης στις εξαρτήσεις. Δείχνει ότι στόχος είναι να αποδεχθούμε τις πιάτσες, τη χρήση και τον κοινωνικό θάνατο των χρηστών. Δείχνει ότι στόχος δεν είναι να μην στρέφεται ο νέος άνθρωπος στα ναρκωτικά, αλλά να μην είναι ορατός στην «τουριστική βιτρίνα» της Αθήνας.
Αλήθεια, μετά από σχεδόν έναν χρόνο λειτουργίας του Χ.Ε.Χ. στην Αθήνα, πόσο έχει μειωθεί η θνησιμότητα από ναρκωτικά; Πόσοι νέοι έχουν διαμορφώσει κίνητρο για θεραπεία; Πόσο πιο πολύ αισθάνονται ασφαλείς οι χρήστες να κάνουν χρήση σε προστατευμένο περιβάλλον με την αίσθηση ότι το αστικό κράτος εξασφαλίζει χώρο για τη χρήση, αποδεχόμενο την εξάρτηση ως «φυσικό φαινόμενο»; Γιατί ο Χ.Ε.Χ. έχει μετατραπεί σε χώρος χρήσης κάθε ουσίας και όχι μόνο της ενέσιμης χρήσης, που αρχικά είχε σχεδιαστεί; Πού αποσκοπεί η τάση για διάθεση ναλοξόνης, ακόμα και από τα φαρμακεία ή από την οικογένεια του χρήστη στο σπίτι, απλά και μόνο για να μην πεθαίνει ο χρήστης από υπερβολική δόση; Πόσο τα προγράμματα στον δρόμο και στις πιάτσες (street work), με την εμπλοκή κάθε λογής Μ.Κ.Ο., ενισχύουν σήμερα το κίνητρο για θεραπεία και έχουν συνδέσει χρήστες με θεραπευτικά προγράμματα; Γιατί διαμορφώνονται προγράμματα στον δρόμο και στις πιάτσες, με μοναδικό σκοπό την ασφαλή χρήση και όχι τη θεραπευτική επαφή με τον χρήστη;
Σ’ αυτά τα ερωτήματα δεν μπορεί να απαντήσει η πολιτική της διαχείρισης του προβλήματος, που συνειδητά υπηρετούν οι κυβερνήσεις στη χώρα μας.
Η λογική «παρηγοριά στον άρρωστο» δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πολυπαραγοντικό κοινωνικό φαινόμενο της τοξικομανίας, που είναι σύμφυτο με τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής και τα αδιέξοδα, που γεννά στη ζωή του λαού και της νεολαίας. Είναι σύμφυτο μ’ ένα κοινωνικοοικονομικό σύστημα, που σαπίζει και αποδέχεται–προβάλλει την ύπαρξη ναρκωτικών, όπως κάθε εμπόρευμα, που αποφέρει κέρδος.
Εδώ και τώρα χρειάζεται ενίσχυση των Κέντρων Πρόληψης, των «στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων», της Κοινωνικής Επανένταξης των χρηστών, με προγράμματα στον δρόμο, σχεδιασμένα όχι στη διαχείριση της χρήσης, αλλά στη διαμόρφωση κινήτρου για ένταξη σε θεραπευτικό πρόγραμμα. Απαιτείται γενναία στελέχωση με μόνιμο προσωπικό όλων των δομών απεξάρτησης, με σταθερή επαρκή χρηματοδότησή τους από το Υπουργείο Υγείας.
Απέναντι στην αποτυχημένη πολιτική διαχείρισης της «μείωσης της βλάβης», να προτάξουμε την πολιτική της «μείωσης της ζήτησης», με επίκεντρο την Πρόληψη.
Καμία ανοχή στην τοξικοεξάρτηση και στις πολιτικές που τη συντηρούν. Απέναντί μας δεν είναι ο χρήστης, αλλά το σύστημα, που τον θέλει και τον στρέφει στη χρήση.».