ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Κυριακή | 10 Δεκεμβρίου 2023
Αττική Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σε καλό κλίμα έγινε η πρώτη συνάντηση εργασίας του νέου Περιφερειάρχη Αττικής με τους νεοεκλεγέντες Δημάρχους Ανατολικής Αττικής

Άκρως εποικοδομητική ήταν η πρώτη συνάντηση εργασίας του νέου Περιφερειάρχη Αττικής κ. Νίκου Χαρδαλιά με τους νεοεκλεγέντες Δημάρχους της Ανατολικής Αττικής, που είχε ως στόχο την ενημέρωσή τους για το πώς θα κινηθεί η Περιφέρεια την επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο 2024-2028.
Ιστορία Κεντρικός Τομέας Κοινωνία

Εξαιρετική η διάλεξη του κορυφαίου ερευνητή της κοπτικής γλώσσας π. Ugo Zanetti στην Εταιρεία Φίλων του Λαού, στην Αθήνα

Το απόγευμα της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου 2023, στον χώρο της Εταιρείας Φίλων του Λαού, στην Αθήνα, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων μαθημάτων της Καθηγήτριας Αραβικού Πολιτισμού και Αραβικής Λογοτεχνίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Ελένης Κονδύλη, ο καλεσμένος της, κορυφαίος ερευνητής της κοπτικής γλώσσας, αλλά και άλλων αρχαίων ανατολικών γλωσσών, π. Ugo Zanetti, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λουβαίν, έδωσε μια εξαιρετική διάλεξη, στην ελληνική γλώσσα, με θέμα: «Μοναχισμός στις σκήτες της ερήμου, άλλοτε και τώρα.».
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σύσκεψη φορέων για τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Πάτρας

Το απόγευμα της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου 2023, με πρωτοβουλία της Δημοτική Αρχή του Δήμου Πατρέων, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική σύσκεψη στο Δημαρχείο της Πάτρας σχετική με τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης, όπου συμμετείχαν φορείς της πόλης, οι οποίοι μεταξύ άλλων εκτίμησαν σε ποιο σημείο βρίσκεται το ζήτημα αυτό, προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι διάφοροι φορείς και πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα διάφορα εμπόδια που βάζει η κυβερνητική πολιτική στο σοβαρό αυτό κοινωνικό θέμα.

Πλήθος κόσμου στα εγκαίνια της Ομαδικής Εικαστικής Έκθεσης του project #23 #24 ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ, στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο

Το απόγευμα της Δευτέρας 4 Δεκεμβρίου 2023, στον ιστορικό χώρο του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου (Πλατεία Κολωνακίου 2, 4ος όροφος, είσοδος δίπλα από την τράπεζα Πειραιώς), πραγματοποιήθηκαν παρουσία πλήθους κόσμου τα εγκαίνια της τέταρτης Ομαδικής Εικαστικής Έκθεσης του project #23 #24 ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ, με θέμα τα λόγια του σπουδαίου Ολλανδού ζωγράφου Vincent Willem van Gogh: «Δεν υπάρχει τίποτε πιο καλλιτεχνικό από το ν’ αγαπάς κάποιον.».

Υπογράφτηκε σύμβαση για την αξιοποίηση και προβολή των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την υλοποίηση του υποέργου: «Υπηρεσίες για τη δημιουργία ενιαίου δίκτυο και ψηφιακού αποθέματος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 143.381,45 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση Υγεία

«Η Πρόληψη κοντά μας» - Ολοκληρώθηκε η δράση ιατρικών ελέγχων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Οι υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής υγείας (προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος, αλλεργικά τεστ, πνευμονολογικός...
Δυτική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Υπογραφή σύμβασης για τη ριζική ανάπλαση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου Γρεβενών

Το έργο αφορά στην καθολική αναβάθμιση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαίνια νέων παιδικών χαρών σε Χωρύγι και Μυριόφυτο του Δήμου Κιλκίς

Αύριο το απόγευμα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 5:30, ο Δήμαρχος Κιλκίς,...

«Σκοτσέζικο Ντους», της Χρύσας Σπηλιώτη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα | Από 2 Δεκεμβρίου 2023, στο Θέατρο «ΠΡΟΒΑ»

Ο κ. Σωτήρης Τσόγκας, εμπνευσμένος από το κείμενο, του οποίου υπογράφει και τη θεατρική προσαρμογή, με τη σκηνοθετική αριστοτεχνική του ματιά, μας βάζει διαδραστικά στο κλίμα της δημιουργίας μια θεατρικής παράστασης, από τα καμαρίνια έως τη σκηνή. Κωμικές μέχρι δακρύων σκηνές εξελίσσονται μπροστά στα...
Ιόνια Νησιά Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Διαπόντια Νησιά εξέφρασαν με ψήφισμα τους σύλλογοι της περιοχής

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερεικούσας-Μαθρακίου: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ» Εμείς όλοι, οι ακρίτες κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων (Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου), από το  βοριοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, ενώνουμε τις φωνές με Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, Συλλόγους και συλλογικότητες, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην προσπάθεια καταστροφής του τόπου μας με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου μεταξύ των Διαποντίων Νησιών. Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη...
Δελτία Τύπου Κεντρικός Τομέας Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

«Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Αθήνας: Καταγγελία για τις «πιάτσες» θανάτου στην πόλη

Σε καταγγελία για τις «πιάτσες» διακίνησης ναρκωτικών στην πόλη της Αθήνας και την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων στήριξης των χρηστών προχώρησε η δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» του Δήμου της Αθήνας.

Αναλυτικότερα, η καταγγελία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δήμου Αθήνας αναφέρει χαρακτηριστικά πως:
«Οι στρατιές ενεργών χρηστών στις πιάτσες της Αθήνας, η κατευθυνόμενη κατά περιόδους μετατόπισή τους από περιοχή σε περιοχή (Ομόνοια, Αρχαιολογικό Μουσείο, Προπύλαια Πανεπιστημίου, Μασσαλίας, Σατωβριάνδου, Μενάνδρου, Χαλκοκονδύλη, Κλαυθμώνος, πάρκο Ευαγγελισμού και σε άλλα γνωστά σημεία στο κέντρο και στις κοντινές γειτονιές), δεν πρέπει και δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές. Ο στιγματισμός, που υφίστανται οι χρήστες, δεν αντιμετωπίζεται με «ευαισθησία από τα πάνω» και με επισκέψεις της Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η καθημερινή εικόνα σε περιοχές της Αθήνας με εκατοντάδες ανθρώπους να ζουν στο περιθώριο, κάτω από την επίδραση ναρκωτικών ουσιών, είναι μια εικόνα που δεν πρέπει να συνηθίσουμε ως μια καθημερινότητα.
Αυτή η εικόνα είναι γέννημα της πολιτικής διαχείρισης του προβλήματος, που διαδοχικά έχουν υπηρετήσει όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις στη χώρα μας, ακολουθώντας πιστά την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενισχύοντας την πολιτική της «μείωσης της βλάβης», τορπιλίζοντας ακόμα περισσότερο την Πρόληψη και τη «στεγνή θεραπευτική προσέγγιση».
Συνδυάζεται με την «ασυλία» των ναρκεμπόρων και διακινητών, που σε καθορισμένες πιάτσες και σε συγκεκριμένες ώρες διακινούν τις δόσεις του θανάτου ανενόχλητοι.
Τα εγκαίνια του Χώρου Εποπτευόμενης Χρήσης (Χ.Ε.Χ.) από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν ένα έτος, η προβολή του Χ.Ε.Χ. από τον Πρωθυπουργό με δηλώσεις «περί ανάγκης του κράτους να διασφαλίζει και την ποιότητα των ναρκωτικών, που θα επιλέγει ο χρήστης» και οι ευχαριστίες στην κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που νομοθέτησε τον Χ.Ε.Χ. και το υλοποίησε η κυβέρνηση της Ν.Δ., δείχνουν ότι «το κράτος έχει συνέχεια» στη διάλυση της Πρόληψης, της Θεραπείας, της Κοινωνικής Επανένταξης στις εξαρτήσεις. Δείχνει ότι στόχος είναι να αποδεχθούμε τις πιάτσες, τη χρήση και τον κοινωνικό θάνατο των χρηστών. Δείχνει ότι στόχος δεν είναι να μην στρέφεται ο νέος άνθρωπος στα ναρκωτικά, αλλά να μην είναι ορατός στην «τουριστική βιτρίνα» της Αθήνας.
Αλήθεια, μετά από σχεδόν έναν χρόνο λειτουργίας του Χ.Ε.Χ. στην Αθήνα, πόσο έχει μειωθεί η θνησιμότητα από ναρκωτικά; Πόσοι νέοι έχουν διαμορφώσει κίνητρο για θεραπεία; Πόσο πιο πολύ αισθάνονται ασφαλείς οι χρήστες να κάνουν χρήση σε προστατευμένο περιβάλλον με την αίσθηση ότι το αστικό κράτος εξασφαλίζει χώρο για τη χρήση, αποδεχόμενο την εξάρτηση ως «φυσικό φαινόμενο»; Γιατί ο Χ.Ε.Χ. έχει μετατραπεί σε χώρος χρήσης κάθε ουσίας και όχι μόνο της ενέσιμης χρήσης, που αρχικά είχε σχεδιαστεί; Πού αποσκοπεί η τάση για διάθεση ναλοξόνης, ακόμα και από τα φαρμακεία ή από την οικογένεια του χρήστη στο σπίτι, απλά και μόνο για να μην πεθαίνει ο χρήστης από υπερβολική δόση; Πόσο τα προγράμματα στον δρόμο και στις πιάτσες (street work), με την εμπλοκή κάθε λογής Μ.Κ.Ο., ενισχύουν σήμερα το κίνητρο για θεραπεία και έχουν συνδέσει χρήστες με θεραπευτικά προγράμματα; Γιατί διαμορφώνονται προγράμματα στον δρόμο και στις πιάτσες, με μοναδικό σκοπό την ασφαλή χρήση και όχι τη θεραπευτική επαφή με τον χρήστη;
Σ’ αυτά τα ερωτήματα δεν μπορεί να απαντήσει η πολιτική της διαχείρισης του προβλήματος, που συνειδητά υπηρετούν οι κυβερνήσεις στη χώρα μας.
Η λογική «παρηγοριά στον άρρωστο» δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πολυπαραγοντικό κοινωνικό φαινόμενο της τοξικομανίας, που είναι σύμφυτο με τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής και τα αδιέξοδα, που γεννά στη ζωή του λαού και της νεολαίας. Είναι σύμφυτο μ’ ένα κοινωνικοοικονομικό σύστημα, που σαπίζει και αποδέχεται–προβάλλει την ύπαρξη ναρκωτικών, όπως κάθε εμπόρευμα, που αποφέρει κέρδος.
Εδώ και τώρα χρειάζεται ενίσχυση των Κέντρων Πρόληψης, των «στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων», της Κοινωνικής Επανένταξης των χρηστών, με προγράμματα στον δρόμο, σχεδιασμένα όχι στη διαχείριση της χρήσης, αλλά στη διαμόρφωση κινήτρου για ένταξη σε θεραπευτικό πρόγραμμα. Απαιτείται γενναία στελέχωση με μόνιμο προσωπικό όλων των δομών απεξάρτησης, με σταθερή επαρκή χρηματοδότησή τους από το Υπουργείο Υγείας.
Απέναντι στην αποτυχημένη πολιτική διαχείρισης της «μείωσης της βλάβης», να προτάξουμε την πολιτική της «μείωσης της ζήτησης», με επίκεντρο την Πρόληψη.
Καμία ανοχή στην τοξικοεξάρτηση και στις πολιτικές που τη συντηρούν. Απέναντί μας δεν είναι ο χρήστης, αλλά το σύστημα, που τον θέλει και τον στρέφει στη χρήση.».