Λαμπρή η τελετή των εγκαινίων της έκθεσης: «Το άγνωστο Αριστούργημα; Η Δωρεά», στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα
Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης: «Το άγνωστο Αριστούργημα; Η Δωρεά», στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα,, τα οποία πραγματοποίησε ο υφυπουργός Πολιτισμού, κ. Χρίστος Δήμας, ο οποίος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως η Ελλάδα είναι παγκόσμια υπερδύναμη στον τομέα του Πολιτισμού και χαρακτήρισε τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας ως «κόσμημα» για τη χώρα.
Επίσης, ο Δήμαρχος Λαρισαίων και Πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης, κ. Θανάσης Μαμάκος, τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Η Λάρισα, στη μακραίωνη ιστορία της, δικαιώνει την αγάπη και την περηφάνια των ανθρώπων της, που εργάστηκαν άοκνα για να διασώσουν και να αναδείξουν τη διαχρονική ταυτότητα της πόλης.».
Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί πως η Δημοτική Πινακοθήκη-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα συμμετείχε στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18η Μαΐου), με μια σειρά από δράσεις για την ανάδειξη του ρόλου των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα, με κεντρική θεματική τη βιωσιμότητα και την προσβασιμότητα.
Την έκθεση αυτή, με τον τίτλο: «Το άγνωστο αριστούργημα; Η Δωρεά», επιμελήθηκε ο Καθηγητής και Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής, κ. Μάνος Στεφανίδης, και περιλαμβάνει αριστουργήματα της συλλογής Γεωργίου Κατσίγρα και έργα που προέχονται από δωρεές.
Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι ως τα τέλη Αυγούστου.
Ο υφυπουργός Πολιτισμού, κ. Χρίστος Δήμας, ανέφερε στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, πως: «Η χώρα μας, στο κομμάτι του Πολιτισμού, είναι μια παγκόσμια υπερδύναμη. Και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε. Η προσπάθεια της Πολιτείας είναι να αναδείξει και άλλες πτυχές του Πολιτισμού μας. Θέλω να συγχαρώ τη Δημοτική Αρχή, τη Διοίκηση, διότι το να έχουμε ένα τέτοιο κόσμημα στη Λάρισα, το οποίο θα το ζήλευαν όλες οι πόλεις, είναι πάρα πολύ σημαντικό για όλους μας. Και το τονίζω αυτό, γιατί τα μουσεία αναβαθμίζονται, αποκτώντας ευρύτερο και πιο σημαντικό ρόλο.».
Επίσης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Δημήτριος Κουρέτας, ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Έχω τη χαρά να σας ανακοινώσω τη «Διαδρομή του Πολιτισμού στη Θεσσαλία», η οποία θα παρουσιαστεί επίσημα τον Ιούνιο, και η οποία βασίζεται στον Θεσσαλικό Διαφωτισμό. Κάτι το οποίο δεν είναι ευρέως γνωστό σε πολλούς ότι ξεκίνησε από εδώ. Τη Θεσσαλία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τα Αμπελάκια και το Πήλιο, που είχαν εμπορική δραστηριότητα και, συνεπώς, αξιόλογη πολιτιστική ανάπτυξη.» και ακόμη τόνισε τη συνεργασία, που υπάρχει με τη Δημοτική Αρχή, για την προώθηση της τοπικής πολιτιστικής ατζέντας.
Ακόμη, η Αντιπρόεδρος της Πινακοθήκης, κ. Αικατερίνη Κόσσυβα, υποδεχόμενη τους προσκεκλημένους της τελετής των εγκαινίων, ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας είναι από τα πιο σημαντικά κύτταρα Πολιτισμού όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Με συνέργειες, συνεργασίες, κοινές δράσεις των δομών Πολιτισμού στοχεύουμε στην ενίσχυση της εξωστρέφειας, στη συνεχή ανάπτυξη και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς», ενώ ο Πρόεδρος της Πινακοθήκης και Δήμαρχος Λαρισαίων, κ. Θανάσης Μαμάκος, επισήμανε πως: «Η Πινακοθήκη μας συμμετείχε μαζί με χιλιάδες μουσεία όλου του κόσμου στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με τρόπο πανηγυρικό. Έργα από τις συλλογές της Πινακοθήκης μας και από δωρεές στοχεύουν στη συμμετοχή των πολιτών και στον προβληματισμό για τη βιωσιμότητα και την προσβασιμότητα του Μουσείου. Η έκθεση αυτή σηματοδοτεί μια νέα αρχή στη διαχείριση του πολιτιστικού αποθέματος του Μουσείου μας. Η Πινακοθήκη ξεπερνά τα όρια της πόλης, γίνεται κτήμα όλων αυτών που καταθέτουν ένα έργο τους, ένα κομμάτι της ψυχής τους.».
Επίσης, ο Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της Πινακοθήκης, κ. Μάνος Στεφανίδης, Ιστορικός Τέχνης και ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, είπε μεταξύ άλλων πως: «Τα Μουσεία μας δεν είναι χώροι κοινωνικής συνεύρεσης και κοσμικής επίδειξης, αλλά ουσιαστικοί πόλοι εκπαίδευσης, ευαισθητοποίησης και πολιτισμού. Ζούμε μια μικρή κοσμογονία, και χαίρομαι πάρα πολύ γι’ αυτό. Από τη δεκαετία του 1990 αγωνίζομαι να ανοίξουν τα Μουσεία για όλους. Και είναι κάτι που πρέπει να το κάνουμε. Τα Μουσεία πρέπει να είναι ανοιχτά.».
Ακόμη, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα ευχαρίστησε θερμά τους δωρητές, που με προθυμία πρόσφεραν τα έργα, και συγκεκριμένα: την κ. Ντόρα Κουκουλομμάτη για την προσφορά στην Πινακοθήκη Λάρισας δύο πινάκων του πατέρα της, αείμνηστου Σπύρου Κουκουλομμάτη (1917-1995), και τον κ. Ηλία Φαεινό για την αντίστοιχη προσφορά του πίνακα του πατέρα του, αείμνηστου Βαγγέλη Φαεινού (1918-1985), τον κ. Παντελή Τσάτση, Διευθυντή της «Αρτ Θεσσαλονίκη», για την ευγενική προσφορά των έργων των: Δημήτρη Ντοκατζή (1958-2017), Θανάση Τότσικα, Μανώλη Πολυμέρη και Παντελή Τσάτση, τον Καθηγητή Θόδωρο Παπαγιάννη για το χρησιδάνειο προς το Μουσείο του επιβλητικού γλυπτού του, το «Hellenic Diaspora Foundation» της Πάτρας για την προσφορά του κεραμικού γλυπτού του Μεμά Καλογηράτου, καθώς και τους παρακάτω διακεκριμένους δημιουργούς για τη δωρεά τους, κ.κ.: Ειρήνη Κανά, Θανάση Μακρή, Σάββα Πουρσανίδη, Κώστα Ντιό , Μαρία Κτιστοπούλου, Νεκτάριο Κοντοβράκη, Στάθη Βατανίδη, Χρήστο Αντωναρόπουλο, Γιάννη Ασημακόπουλο, Δημήτρη Σεβαστάκη, Κατερίνα Ριμπατσιού, Σωτήρη Αδριανό, Ανδρέα Δεβετζή, Μάνο Ιωαννίδη, Νίκο Κασσέρη και Κάλλη Καστώρη.
Η έκθεση, που περιλαμβάνει γνωστά και άγνωστα έργα από τις αποθήκες του Μουσείου, σε διάλογο με τα έργα της ανωτέρω δωρεάς, αφιερώνεται στη μνήμη του Ζωγράφου και πρώην Προέδρου της Καλλιτεχνικής Επιτροπής, Κυριάκου Κατζουράκη.