ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Κυριακή | 8 Δεκεμβρίου 2024
Θεσσαλία Κατοικίδια Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Πάνω από 100 στειρώσεις γατών και σκύλων στο Δημοτικό Καταφύγιο αδέσποτων ζώων του Δήμου Λαρισαίων

Περισσότερες από 100 στειρώσεις, κυρίως γατών, αλλά και σκύλων, έχουν πραγματοποιηθεί, αφιλοκερδώς, στο Δημοτικό Καταφύγιο αδέσποτων ζώων του Δήμου Λαρισαίων, στο πλαίσιο δράσης, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Σωματείο «Αδέσποτοι Εθελοντές» Λάρισας και ομάδα εθελοντών από δύο φιλοζωϊκές οργανώσεις: Fellnasen Stuttgart και @animal.passion, της Γερμανίας.
Ιστορία Κεντρική Μακεδονία Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ενδιαφέρουσα ομιλία στη Νάουσα για τη Φυλή των Καλλάσσα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του 3ου Γυμνάσιο Νάουσας-«Φιλώτας Κόκκινος», σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Νάουσας για τη Φυλή των Καλλάσσα, με θέμα: «Η Ελληνική Παρουσία στην Κεντρική Ασία και οι απόηχοί της στην αρχέγονη παράδοση της Φυλής των Καλλάσσα», από τον Εκπαιδευτικό κ. Αθανάσιο Λερούνη, στο κτήριο ΒΕΤΛΑΝΣ του Πολυχώρου Πολιτισμού «Χρήστος Λαναράς».
Αθλητικά Δυτική Μακεδονία Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σε εξέλιξη το έργο ανάπλασης του εξωτερικού χώρου του Κλειστού Γυμναστηρίου Λευκόβρυσης Κοζάνης

Στο έργο της ανάπλασης του εξωτερικού χώρου του Κλειστού Γυμναστηρίου Λευκόβρυσης, που υλοποιεί ο Δήμος Κοζάνης, βρέθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 22 Νοεμβρίου 2024 ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Κώστας Βόμβας, παρακολουθώντας από κοντά την πορεία εξέλιξης των εργασιών.

Συνάντηση του Δημάρχου Φλώρινας κ. Βασίλη Γιαννάκη με τον υπουργό Παιδείας κ. Κυριάκο Πιερρακάκη

Τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, υποδέχτηκε στο γραφείο του ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης. Στη διάρκεια της συνάντησης, παρουσία του Βουλευτή κ. Σταύρου Παπασωτηρίου, ο Δήμαρχος Φλώρινας, κ. Βασίλης Γιαννάκης, είχε την ευκαιρία να θέσει μια σειρά ζητημάτων, που άπτονται των αρμοδιοτήτων του κ. υπουργού και απασχολούν τη Δημοτική Αρχή και την τοπική κοινωνία.

Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου απελευθέρωσε 440 θέσεις στάθμευσης το 2024

Με στοχευμένες ενέργειες της Δημοτικής Αστυνομίας από την αρχή του έτους έχουν συνολικά απελευθερωθεί, περίπου, 440 θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων και δίκυκλων στον Δήμο Αγίου Δημητρίου.

Θερμή υποδοχή των μαθητών του 5ου Δημοτικού Σχολείου Άνω Λιοσίων στον Δήμο Φυλής

Ο Δήμαρχος διέκοψε τη δουλειά του για να διαθέσει χρόνο στα παιδιά, που έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις φωτογραφίες του με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρώην πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και άλλους αξιωματούχους. Περιεργάστηκαν ακόμη τις κούκλες με τις παραδοσιακές αρβανίτικες φορεσιές...
Βόρειος Τομέας Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Συνεχίζεται εντατικά η περισυλλογή εγκαταλελειμμένων οχημάτων στον Δήμο Βριλησσίων

Από τις αρχές Ιανουαρίου 2024 μέχρι σήμερα έχουν περισυλλεγεί με την προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία συνολικά 34 οχήματα. Πρόκειται για οχήματα, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους για μεγάλο χρονικό διάστημα είχαν αφήσει σε δρόμους, αλλά και κοινόχρηστους χώρους της πόλης.Με την απομάκρυνση των εγκαταλελειμμένων οχημάτων από τα Βριλήσσια αποτρέπεται η δημιουργία εστιών μόλυνσης στις γειτονιές. Η περισυλλογή τους απελευθερώνει Δημόσιο Χώρο, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτόν στη βελτίωση της εικόνας της πόλης και στην εύρυθμη λειτουργία της. Τα οχήματα, που περισυλλέγονται, οδηγούνται στην ανακύκλωση, με αποτέλεσμα να ανακτάται το...
Βιβλίο Βόρειος Τομέας Παρουσιάσεις Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η «Δημιουργία Αλληλεγγύη» έκανε την πρώτη εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Ν. Ιωνίας Αττικής

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης φέτος των 100 χρόνων από την ίδρυση της πόλης της Νέας Ιωνίας Αττικής, η δημοτική παράταξη «Δημιουργία Αλληλεγγύη» διοργάνωσε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση, με θέμα: «1923-2023. 100 χρόνια από τη γέννηση της πόλης μας.», η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 22 Φεβρουαρίου 2023, στο Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο Νέας Ιωνίας.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας και Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Νέας Ιωνίας κ. Λουκάς Χριστοδούλου, ο οποίος συντόνισε τη βραδιά, λέγοντας πως: «Φέτος, συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της πόλης μας, της Νέας Ιωνίας. Ήταν 30 Ιουνίου του 1923, όταν τέθηκε ο θεμέλιος λίθος του Συνοικισμού, και 9 Δεκεμβρίου 1923, όταν έγιναν τα εγκαίνια του Συνοικισμού Ιωνία, που τότε αποτελούσε συνοικία του Δήμου Αθηναίων. Είναι, λοιπόν, μια σημαντική χρονιά, όπου θα δοθεί η ευκαιρία στον Δήμο και στους φορείς του να αναδείξουν διαχρονικά την εξέλιξη της πόλης μας. Σήμερα, η δημοτική παράταξη «Δημιουργία Αλληλεγγύη», που έχει επικεφαλής τον Παναγιώτη Μανούρη, βάζει ένα πρώτο λιθαράκι σ’ αυτήν την προσπάθεια με τη σημερινή εκδήλωση, αφιερωμένη στα πρώτα χρόνια της γέννησης αυτής της πόλης.».

Στο μέσον, ο Πρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας και Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Ν. Ιωνίας, κ. Λουκάς Χριστοδούλου

Αμέσως μετά, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη» και υποψήφιος Δήμαρχος Νέας Ιωνίας, κ. Παναγιώτης Μανούρης, απεύθυνε έναν χαιρετισμό στην εκδήλωση, λέγοντας πως: «Είπαμε να πάρουμε μία πρωτοβουλία, που θεωρούμε ότι είναι καθήκον μας και από τη θέση της αντιπολίτευσης. Συμβάλλουμε όσο μπορούμε σ’ αυτά τα 100 χρόνια από την ίδρυση της αγαπημένης μας πόλης. Κλείνουμε, λοιπόν, 100 χρόνια. Εκατό χρόνια αυτή η πόλη μας ανέθρεψε, μας μεγάλωσε. Η Ιστορία της είναι η ιστορία μας πλέον, άσχετα με το αν προερχόμαστε κάποιοι από εμάς από τη Μικρασία, από τις αλησμόνητες πατρίδες, ή όχι.».

Στη συνέχεια, ο κ. Μανούρης αναφέρθηκε εν συντομία στους νέους κατοίκους της περιοχής, στους πρόσφυγες από τη Μικρασία, στα βάσανα που πέρασαν και στο πώς μετέτρεψαν τον θρήνο για την καταστροφή που υπέστησαν σε δημιουργία και πρόοδο, φτιάχνοντας, εν τέλει, μια σύγχρονη πόλη, και ακόμη μίλησε για την προσφορά του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Νέας Ιωνίας στη διάσωση της Ιστορίας του τόπου, ευχαριστώντας τον παρόντα πρώην Δήμαρχο κ. Γιάννη Χαραλάμπους, ο οποίος είχε ιδρύσει το συγκεκριμένο Νομικό Πρόσωπο του Δήμου.
Επίσης, αναφέρθηκε στην ανατολίτικη κουζίνα, στη Μικρασιάτισσα γυναίκα και τη συνολική προσφορά της στην επιβίωση των προσφύγων σε δύσκολες εποχές, έκανε μνεία στο βιβλίο του κ. Μάκη Λυκούδη με τίτλο: «Η Νέα Ιωνία μέσα από τα πρακτικά των Δημοτικών Συμβουλίων & τις πράξεις των διοικουσών επιτροπών από το 1934 έως το 1947», λέγοντας πως: «100 χρόνια μετά από την αρχική εγκατάσταση, οι πρόσφυγες έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται υπερήφανοι για το θαύμα τους, μπροστά στο οποίο όλοι εμείς υποκλινόμαστε. Το θαύμα της σύγχρονης Ελλάδας. Αποτίνοντας τον αυτονόητο και επιβεβλημένο φόρο τιμής σε όλους αυτούς, διοργανώσαμε σήμερα μια εκδήλωση, προκειμένου να παρουσιάσουμε ένα μικρό μέρος από τα βιώματα από τη ζωή τους όλα αυτά τα χρόνια, αφού αναγκαστικά, όμως, αυτός ο περιορισμένος χρόνος είναι αδύνατον να συμπεριλάβει τα πεπραγμένα ενός τόσο δημιουργικού αιώνα.
Η σημερινή παρουσίαση έχει ως βάση το πόνημα του φίλου και Αντιπροέδρου του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Νέας Ιωνίας, του Μάκη Λυκούδη, πρώην συμβούλου σε θέματα Πολιτισμού στον Γιάννη Χαραλάμπους, σε μια διαφορετική εποχή. Η Νέα Ιωνία, λοιπόν, μέσα από τα πρακτικά των δημοτικών συμβουλίων και τις πράξεις…
Πρόκειται για μια εργασία μελέτης και αποδελτίωσης ογκώδους υλικού, προκειμένου ο αναγνώστης να αποκομίσει γενική γνώση ενός άγνωστου εν πολλοίς ιστορικού μέρους της καθημερινότητας της πόλης. Και ο μελετητής, βέβαια, θα αποκτήσει έναν κατατοπιστικό χάρτη για το περιεχόμενο των πρακτικών, εργαλείο διευκόλυνσης για περεταίρω διερεύνηση. Τα παραρτήματα που υπάρχουν στο βιβλίο κωδικοποιούν το όλο περιεχόμενο και βοηθούν στην εύκολη θεματική προσέγγιση. Η εισαγωγή, τέλος, είναι απαραίτητη για να κάνει τον αναγνώστη κοινωνό των συνθηκών υπό τις οποίες ανέλαβε η Διοίκηση του νεοσυσταθέντος δήμου, η οποία ήταν για πρώτη φορά εκλεγμένη Δημοτική Αρχή.
Το βιβλίο αυτό, σήμερα δωρίζεται από τον συγγραφέα, και είναι τιμή μας που γίνεται από έναν δικό μας άνθρωπο, στο Ενιαίο Παράρτημα Ν.Ι.Φ.Η.Μ. της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, με την προτροπή να αγοραστεί για την ενίσχυση των σπουδαίων στόχων της δράσης της Ε.Α.Ε..», ευχαρίστησε το Δ.Σ. του Παραρτήματος «για όλα όσα έχουν προσφέρει και θα συνεχίσουν να προσφέρουν σ’ αυτό το δύσκολο έργο τους», παρέθεσε δεκάδες προτάσεις της παράταξής του για τη διοργάνωση συγκεκριμένων εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση της πόλης και ολοκλήρωσε λέγοντας πως: «Με την ευχή και την προσδοκία να φανούμε αντάξιοι των προγόνων μας, δημιουργών της αγαπημένης πόλης μας, της Νέας Ιωνίας, σας καλώ από αυτό το βήμα να κάνουμε προσωπική μας υπόθεση την προβολή και την ανάδειξη του Πολιτισμού της, ο οποίος και αποτελεί μοναδικό ζωντανό παράδειγμα ώσμωσης πληθυσμών, με διαφορετικές, ίσως, καταβολές, με κοινή, όμως, πίστη, εθνικότητα και ιστορική κοιτίδα. Την Ελλάδα και την Ορθοδοξία.».

Στο βήμα, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη» και υποψήφιος Δήμαρχος Ν. Ιωνίας, κ. Παναγιώτης Μανούρης

Κατόπιν, με την ευκαιρία της εκδήλωσης, η παράταξη «Δημιουργία Αλληλεγγύη» βράβευσε το Ενιαίο Παράρτημα Ν.Ι.Φ.Η.Μ. της Ε.Α.Ε. για την πολυετή κοινωνική προσφορά του, με την Πρόεδρό του κ. Ελισάβετ Γεωργιάδου να παραλαμβάνει την τιμητική πλακέτα εκ μέρους του Δ.Σ. μαζί με μέλη του που ήταν παρόντα.

Η κ. Ελισάβετ Γεωργιάδου παραλαμβάνει τιμητική πλακέτα από τον κ. Παναγιώτη Μανούρη, παρόντων μελών του Δ.Σ. του Ενιαίου Παραρτήματος Ν.Ι.Φ.Η.Μ. της Ε.Α.Ε.

Ακολούθως, αφού ευχαρίστησε θερμά τη δημοτική παράταξη «Δημιουργία Αλληλεγγύη» και τον κ. Μάκη Λυκούδη για τη διάθεση των εσόδων από τις πωλήσεις του βιβλίου του στο Ενιαίο Παράρτημα Ν.Ι.Φ.Η.Μ. της Ε.Α.Ε., η κ. Ελισάβετ Γεωργιάδου είπε μεταξύ άλλων πως: «Οι αρχές, οι αξίες και τα ιδεώδη του εθελοντισμού είναι στοιχεία που αναβαθμίζουν και προβάλουν το ανθρώπινο πνεύμα, τον πολιτισμό, τη συνεργασία και την ομαδικότητα. Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, η Ε.Α.Ε., είναι μερικά παραδείγματα οργανώσεων, που βασίζονται στον εθελοντισμό. Με τον τρόπο αυτόν προσφέρουν ουσιαστική και καταλυτική παρέμβαση στους τομείς που δραστηριοποιούνται.», επισήμανε πως: «Η αγάπη για τον συνάνθρωπο, και ιδιαίτερα για την πρόληψη της υγείας του, ήταν τα βασικά ερεθίσματα, που μας οδήγησαν να δημιουργήσουμε το Ενιαίο Παράρτημα Ν.Ι.Φ.Η.Μ. της Ε.Α.Ε.. Εκτός των άλλων, και στον τομέα υγείας είχα την τύχη να εργαστώ κι εγώ, γεγονός που μας βοήθησε πολύ όλους. Μέσα από την ανιδιοτελή αυτή προσφορά μας ξεπεράσαμε τα όρια της φιλανθρωπίας και μάθαμε να μιλάμε με πράξεις για την υγεία, κυριότερα και ειδικότερα την πρόληψη. Κοινό όραμα της Ε.Α.Ε. δεν είναι άλλο από την υγεία και την ποιότητα ζωής. Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής με ιδιαίτερες αξίες, όπως η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη και η εθελοντική συμμετοχή. Είναι μία πράξη που φανερώνει ενέργεια και καλοσύνη. Είναι μια συνεισφορά στον συνάνθρωπο, δηλαδή, στον ίδιο μας τον εαυτό. Είναι μια πράξη, που γίνεται με γνώση, γενναιοδωρία και ανάγκη προσφοράς των καλύτερων στοιχείων που έχουμε και όχι αυτών που μας περισσεύουν. Προβάλλει το συμφέρον του συνόλου έναντι του ατόμου, αναδεικνύει κοινούς στόχους και κοινά οράματα έναντι του προσωπικού συμφέροντος και προσθέτει έναν συγκεκριμένο σκοπό στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου. Αυτές ακριβώς τις αξίες ασπάζονται οι άξιοι επιστήμονες, που στηρίζουν το έργο μας (γιατροί, ψυχολόγοι, επιστήμονες) όλα αυτά τα χρόνια. Αυτούς ουσιαστικά βραβεύετε αυτή τη στιγμή, μαζί με τους άξιους εθελοντές μας της γραμματειακής υποστήριξης. Σε αυτούς αξίζει το πιο ζεστό σας χειροκρότημα κι αυτό το βραβείο. Αυτό το βραβείο, λοιπόν, εμείς με τη σειρά μας το δίνουμε σ’ αυτούς. Εμείς οι Έλληνες γνωρίζουμε καλά να προσφέρουμε. Και, μάλιστα, να προσφέρουμε όταν οι ώρες το ζητούν. Και αυτό το αποδείξαμε πρόσφατα με τον σεισμό στην Τουρκία.» και ολοκλήρωσε λέγοντας πως: «Επιβάλλεται, λοιπόν, να προστατέψουμε σήμερα την εθελοντική δράση σαν Κράτος, σαν Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρώτου και Δεύτερου Βαθμού, σαν Κοινωνία, και να την αναβαθμίσουμε με κάθε τρόπο. Η ανάπτυξη του Εθελοντικού Κινήματος σήμερα χρειάζεται μεθοδολογία. Έχει ανάγκη συνεχή ενθάρρυνση, υποστήριξη, για να μπορέσει να αποδείξει την αξία του το Εθελοντικό Κίνημα στην Κοινωνία και να διευκολύνει την κοινωνική συνοχή. Ο εθελοντισμός είναι κατάθεση ψυχής. Εμπεριέχει αγάπη, τρυφερότητα, στοργή. Η προσφορά στη χώρα μας αυτή τη στιγμή του εθελοντισμού είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.».

Στο βήμα, η Πρόεδρος του Ενιαίου Παραρτήματος Ν.Ι.Φ.Η.Μ. της Ε.Α.Ε., κ. Ελισάβετ Γεωργιάδου

Αμέσως μετά τον λόγο έλαβε ο Αντιπρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Νέας Ιωνίας, κ. Μάκης Λυκούδης, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως: «Το 1922, μετά την κατάρρευση του Μικρασιατικού μετώπου, επέρχεται η Μικρασιατική καταστροφή και αρχίζει το απερίγραπτο δράμα των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Εκατοντάδες χιλιάδες προσφύγων καταφεύγουν στα παράλια της Μικράς Ασίας, κυρίως της Σμύρνης, με την ελπίδα της έγκαιρης μεταφοράς τους σε ελληνικό έδαφος, πριν τους προφτάσει το μένος των ιππικών των άτακτων ένοπλων και των τακτικών στρατευμάτων. Αυτό ήταν το πρώτο κύμα προσφύγων. Το δεύτερο ήταν από τις αρχές του 1923, οι ανταλλάξιμοι από την ενδοχώρα.
Τα απελπισμένα πλήθη των Μικρασιατών προσπαθούν να κρατηθούν σε άγνωστα γι’ αυτούς χώματα του ελλαδικού χώρου, όχι πάντα φιλόξενα, ρακένδυτοι και πεινασμένοι.
Ο πρώτος χρόνος πέρασε με πρόχειρες εγκαταστάσεις και αντίσκηνα και παράγκες.
Η εγκατάσταση, η σίτιση, η περίθαλψη και η αποκατάσταση των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων ήταν ένα θέμα τέτοιων διαστάσεων, που όμοιές τους δεν είχε κληθεί να αντιμετωπίσει το ελληνικό κράτος από τη σύστασή του.».

Ο Αντιπρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Ν. Ιωνίας, κ. Μάκης Λυκούδης

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε σε διάφορα ιστορικά γεγονότα και με τη βοήθεια χαρτών και φωτογραφικού υλικού περιέγραψε τις προσπάθειες των προσφύγων να αποκατασταθούν στις περιοχές που εγκαταστάθηκαν ερχόμενοι στην Ελλάδα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους πρόσφυγες που ήρθαν στη Νέα Ιωνία, ενώ ολοκληρώνοντας την ομιλία του είπε πως: «Τέλος, δεν πρέπει να παραλείψουμε μία μικρή αναφορά στην πολιτισμική δραστηριότητα των προσφύγων. Αμέσως μετά την άφιξή τους, μεταφέροντας την πίστη, τα ήθη και τον πολιτισμό τους, αυτοοργανώθηκαν και δημιούργησαν στον χώρο της Εκκλησίας νέους ναούς σε παραπήγματα.» και έκλεισε την παρουσίαση με την απαγγελία ενός ποιήματός του, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, «αν και ονοματισμένο στους Σπαρταλήδες, αφορά όλους τους Μικρασιάτες».

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδελφείας, Νέας Χαλκηδόνος και Ηρακλείου κ.κ. Γαβριήλ, ο οποίος συνεχάρη τον κ. Μανούρη για την πρωτοβουλία που πήρε να γίνει αυτή η εκδήλωση, συνεχάρη και όλη την παράταξη «για την προσπάθεια που κάνει για να μπορέσει να παραμείνει ζωντανή η Ιστορία της πόλης της Νέας Ιωνίας, για την οποία όλοι πρέπει να είμαστε περήφανοι.», ανέφερε πως: «Βλέπετε ότι με την πανέμορφη εισήγηση, την οποία έκανε ο κ. Λυκούδης, το πώς ξεκίνησε η πόλη, το πώς ανδρώθηκε και ποια είναι η πορεία της μέσα από την ύπαρξη της ιστορίας των προσφύγων στην παράδοση, την εθνική και τη λαογραφική, αλλά και στην πίστη μας, μία πίστη ανόθευτη και γνήσια, την οποία μετέφεραν οι πρόσφυγες και την εγκατέστησαν στην περιοχή μας, μέσα από το πρόσωπο του Παπαιωακείμ και αργότερα του Πατάρων Μελετίου.», εξέφρασε τα συγχαρητήριά του και προς το Παράρτημα για την ουσιαστική κοινωνική προσφορά του και ολοκλήρωσε λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Η τοπική μας Εκκλησία, και το ξέρετε άλλωστε, δεν μπορεί παρά να είναι συνοδοιπόρος σ’ αυτήν ακριβώς την προσπάθεια, και να διασωθεί η μνήμη και να τιμηθεί. Μου αρέσει ο όρος που είπε ο κ. Μανούρης: «Να γιορτάσουμε πλέον τα 100 χρόνια», διότι πέρυσι η επέτειος ήταν τελείως διαφορετική. Να γιορτάσουμε φέτος, να αναστοχαστούμε τι μπορούμε να κάνουμε περισσότερο και να είμαστε υπερήφανοι, που όλοι εμείς μας αξίωσε ο Θεός, και εμένα, βάζω και τον εαυτό μου, ως Επίσκοπός σας, να είμαστε Ιωνιώτες και να είμαστε σε αυτήν την περιοχή.».

Στο βήμα, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδελφείας, Νέας Χαλκηδόνος και Ηρακλείου κ.κ. Γαβριήλ

Η ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την εισήγηση του Δρ. Ιστορίας του Α.Π.Θ., κ. Βλάση Αγτζίδη, ο οποίος αρχικά ανέφερ πως: «Είναι μεγάλη χαρά που μία δημοτική παράταξη αποφασίζει να ξεκινήσει την επαφή με τον χώρο της Νέας Ιωνίας, με μία εκδήλωση αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την ίδρυση της πόλης αυτής. Και είναι πολύ σημαντικό, γιατί δείχνει ακριβώς την ευαισθησία που έχει η ίδια η παράταξη, αλλά και η τοπική μνήμη, η οποία είναι εξαιρετικά ισχυρή. Καθώς είμαστε στη Νέα Ιωνία πρέπει να πούμε ότι είναι ένας από τους πιο δυναμικούς οικισμούς, που δημιούργησαν οι πρόσφυγες το 1922 και ένας από τους πιο καλά καταγεγραμμένους σε επίπεδο Ιστορίας. Ίσως, έχει την τύχη αυτή η συνοικία να έχει σημαντικούς διανοούμενους, σαν τον Λουκά Χριστοδούλου, τον Χάρη Σαπουντζάκη, τον Μάκη Λυκούδη, που έχουν καταγράψει με εξαιρετική ενάργεια και σε βάθος την Ιστορία της πόλης από τη στιγμή της εγκατάστασης.».
Στη συνέχεια, ο κ. Αγτζίδης αναφέρθηκε σχετικά με το τι έγινε στη Νέα Ιωνία και στην υπόλοιπη Ελλάδα μετά από την άφιξη των προσφύγων Μικρασιατών και ολοκλήρωσε λέγοντας πως: «Είναι μια απόλυτη τραγωδία το Μικρασιατικό. Γι’ αυτό είναι τόσες δεκαετίες θαμμένο. Και έπρεπε να έρθει η δεκαετία του ’90, να ξεκινήσουν οι πρόσφυγες, οι Πόντιοι πρώτοι, οι Μικρασιάτες μετά, να διαμορφωθεί μια ομάδα ευαίσθητων βουλευτών, Μιικρασιατικής κυρίως καταγωγής, και να κλείσει τις εκκρεμότητες. Αλλά οι εκκρεμότητες κλείσανε σε επίπεδο πολιτικό, σε επίπεδο εθνικής μνήμης. Έχουμε πολύ δρόμο, λοιπόν, μπροστά μας. Και η τοπική μνήμη της Νέας Ιωνίας είναι απόλυτα συνυφασμένη με όλα αυτά. Άρα, ας το κλείσουμε, τουλάχιστον, στις δικές μας συνοικίες.».

Αριστερά, ο Δρ. Ιστορίας του Α.Π.Θ., κ. Βλάσης Αγτζίδης

Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε πως ανάμεσα στους πολυπληθείς παρευρισκόμενους στην εκδήλωση ήταν: ο Πρώην Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Γιάννης Χαραλάμπους, δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Δημιουργία Αλλελεγγύη», ο Ιωνιώτης Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Παύλος Ραβάνης, ο πρώην Δημοτικός και Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Νίκος Δακουτρός, και πολλοί πρόεδροι τοπικών πολιτιστικών, προσφυγικών και αθλητικών συλλόγων και σωματείων της Νέας Ιωνίας.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Γαβριήλ και ο κ. Παναγιώτης Μανούρης
Ο κ. Βλάσης Αγτζίδης, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Γαβριήλ και ο κ. Λουκάς Χριστοδούλου

Στο μέσον, η Γραμματέας του Ενιαίου Παραρτήματος Ν.Ι.Φ.Η.Μ. της Ε.Α.Ε., κ. Πόπη Μπολώτη