«Η ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΙΔΕΑ, 1896-1922» στο Μουσείο Μπενάκη (Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού)
Προβολή ενός ιδιαίτερα αποκαλυπτικού ιστορικού ντοκιμαντέρ και σχετική φωτογραφική έκθεση περιλαμβάνει η θεματική του Μουσείου Μπενάκη, με γενικό τίτλο: «Η ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΙΔΕΑ, 1896-1922».
Της Παναγιώτας Σούγια
Το πρωί της Δευτέρας 23 Ιανουαρίου, στο Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας, Αθήνα), δόθηκε συνέντευξη Τύπου σχετικά με τη θεματική: «Η ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΙΔΕΑ, 1896-1922», η οποία περιλαμβάνει φωτογραφική έκθεση, η οποία θα λειτουργεί από τις 25 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει έως και τις 23 Απριλίου, στο κτήριο του Μουσείου Ελληνικού Πολιτισμού, ενώ παράλληλα, στο αμφιθέατρο του ίδιου κτηρίου, θα προβάλλεται το ομώνυμο ιστορικό ντοκιμαντέρ της κ. Μαρίας Ηλίου, το σπάνιο υλικό του οποίου αποκαλύπτει εν πολλοίς άγνωστες πτυχές της ταραχώδους περιόδου 1896-1922.
Παρακολουθώντας τα χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ: «Η Αθήνα και η Μεγάλη Ιδέα, 1896-1992», που προβλήθηκαν στην ενημερωτική αυτή συνάντηση, μπορούμε να πούμε πως πρόκειται για ένα ιδιαίτερα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ, μέσα από το οποίο μπορεί να δει κανείς πώς ήταν η Αθήνα μετά από τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες έως το 1922, να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα σχετικά με το γιατί πήγαν οι Αθηναίοι στο μέτωπο για τόσους πολλούς πολέμους (τον πόλεμο του 1897, τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913, τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο το 1917 και τη Μικρασιατική εκστρατεία από το 1919 έως το 1922), και ακόμη να παρακολουθήσει το πώς μεταμορφώθηκε η Αθήνα από τα χρόνια της Belle Epoque σε μια άλλη Αθήνα, εκείνη της Μεγάλης Ιδέας και του Εθνικού Διχασμού, όπως και τις αλλαγές που έγιναν στην πόλη μετά από τον Σεπτέμβριο του 1922.
Χρησιμοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο ένα άγνωστο αρχειακό οπτικό υλικό, προερχόμενο από τρεις ηπείρους, καθώς και φωτογραφίες και φιλμάκια, που ανακαλύφθηκαν και συντηρήθηκαν στις Η.Π.Α., την Αυστραλία και την Ευρώπη, η σκηνοθέτης κ. Μαρία Ηλίου, με τη σημαντική συμβολή του ιστορικού συμβούλου κ. Αλέξανδρου Κιτροέφ και των συνεργατών τους, ξεδιπλώνουν μία συναρπαστική ιστορία σε μία ταινία ντοκιμαντέρ και μία παράλληλη φωτογραφική έκθεση, στην οποία ξεναγηθήκαμε και μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως πραγματικά αξίζει να την επισκεφτούν όσο γίνεται περισσότερα άτομα.