ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Τρίτη | 28 Νοεμβρίου 2023
Κεντρικός Τομέας Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Νέα οριζόντια μείωση κατά 5% στα δημοτικά τέλη στην Αθήνα με εισήγηση του Κώστα Μπακογιάννη

Την οριζόντια μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού κατά 5% για όλους τους δημότες αποφάσισε σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, κατόπιν εισήγησης του Δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη, επιστρέφοντας πίσω στους δημότες, για δεύτερη συνεχή χρονιά, μέρος της αποδοτικής οικονομικής διαχείρισης των προηγούμενων τεσσάρων ετών.
Κρήτη Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ξεκίνησε η ενημερωτική διημερίδα της Κ.Ε.Δ.Ε. για τους νεοεκλεγέντες και επανεκλεγέντες Δημάρχους της Κρήτης

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023 η διημερίδα της Κ.Ε.Δ.Ε. για τους νεοεκλεγέντες και επανεκλεγέντες Δημάρχους της Κρήτης, σε συνεργασία με την Ε.Ε.Τ.Α.Α., η οποία συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα στο Ξενοδοχείο «Aquila Atlantis» (Υγείας 2, Ηράκλειο Κρήτης), με συμμετέχοντες τους αιρετούς της Περιφέρειας Κρήτης.
Δυτική Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ολοκληρώθηκε η ανοιχτή διαβούλευση για την επικαιροποίηση της Σ.Β.Α.Α. της Πάτρας

Ανοιχτή διαβούλευση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2023 το απόγευμα, στον πολυχώρο «Παλαιά Σφαγεία», στο πλαίσιο της διαδικασίας επικαιροποίησης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Πάτρας, που αναμένεται να συμβάλλει στην ώθηση της τοπικής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Ονοματοδοσία οδού στη μνήμη του ιατρού Γεωργίου Χριστιανόπουλου στη Φλώρινα

Εκδήλωση ονοματοδοσίας της οδού «Ιατρού ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ» πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας, με παρόντες στη λιτή τελετή και στα αποκαλυπτήρια της σχετικής πινακίδας τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μιχάλη Χάτζιο, την Αντιδήμαρχος Φλώρινας κ. Χαρούλα Βοζινίδου, τη σύζυγο του Γιώργου Χριστιανόπουλου, Μαρία, τα παιδιά του Λύδια και Λάζαρο/Αντωνία και τα εγγόνια Γιώργο και Αλέξανδρο.

Υπογράφτηκε σύμβαση για την αξιοποίηση και προβολή των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την υλοποίηση του υποέργου: «Υπηρεσίες για τη δημιουργία ενιαίου δίκτυο και ψηφιακού αποθέματος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 143.381,45 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Στερεά Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ξεκινούν εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας στον Δήμο Δωρίδος, αρχικού προϋπολογισμού 5,9 εκ. ευρώ

Πρόκειται για σημαντικό έργο, αρχικού προϋπολογισμού ύψους 5.900.000 ευρώ, το οποίο χρηματοδότησε...
Ιόνια Νησιά Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δωρεάν δημοτικό πάρκινγκ στον Αη Γόρδη Κέρκυρας

Ο νέος, ελεύθερος αυτός δημοτικός χώρος θα παρέχεται δωρεάν για κατοίκους και...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαίνια νέων παιδικών χαρών σε Χωρύγι και Μυριόφυτο του Δήμου Κιλκίς

Αύριο το απόγευμα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 5:30, ο Δήμαρχος Κιλκίς,...

Ο Κύκλος με την Κιμωλία, του Μπέρτολτ Μπρεχτ | ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ | ΓΚΑΖΙ | Από 21 Οκτωβρίου 2023

Πρόκειται για «ένα ωραίο δραματικό παραμύθι, με πλήθος από κωμικά περιστατικά και αίσιο τέλος», κάθε στιγμή του οποίου «αποτελεί και ένα σχόλιο, κάθε σκηνή και μία σκέψη, μια πρόταση διαλεκτικής, μια πορεία συνειδητοποίησης», όπως μεταξύ άλλων αναφέρεται και στο σχετικό Δελτίο Τύπου που ακολουθεί:...
Ιόνια Νησιά Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Διαπόντια Νησιά εξέφρασαν με ψήφισμα τους σύλλογοι της περιοχής

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερεικούσας-Μαθρακίου: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ» Εμείς όλοι, οι ακρίτες κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων (Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου), από το  βοριοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, ενώνουμε τις φωνές με Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, Συλλόγους και συλλογικότητες, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην προσπάθεια καταστροφής του τόπου μας με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου μεταξύ των Διαποντίων Νησιών. Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη...
Ελλάδα Κεντρικός Τομέας Παρουσιάσεις Ποίηση Πολιτισμός

Ενδιαφέρουσα η εσπερίδα για τα 80 χρόνια από τον θάνατο του Παλαμά

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια από τον θάνατο του Κωστή Παλαμά, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (Ε.Ι.Π.) και το Ίδρυμα Κωστή Παλαμά (Ι.Κ.Π.) συνδιοργάνωσαν μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εσπερίδα, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής.

Της Παναγιώτας Σούγια

Σημαντικές οι πληροφορίες που ακούστηκαν στην εσπερίδα με θέμα: «Το λογοτεχνικό έργο του Κωστή Παλαμά και ο διάλογός του με την παγκόσμια πνευματική και λογοτεχνική παράδοση», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των προγραμματισμένων εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια από τον θάνατο του Κωστή Παλαμά.

Την ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση, που συνδιοργάνωσαν το Ε.Ι.Π. και το Ι.Κ.Π., συντόνισαν η Φιλόλογος, Ταμίας της Δ.Ε. του Ι.Κ.Π. και επικεφαλής του Γραφείου President του Κολλεγίου Αθηνών, κ. Πολυάνθη Τσίγκου, και ο Διευθυντής του Παραρτήματος Οδησσού του Ε.Ι.Π., κ. Σωφρόνιος Παραδεισόπουλος.

 Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον Ομότιμο Καθηγητή της Μεταβυζαντινής και Νεώτερης Ελληνικής Φιλολογίας, ΕΚΠΑ, Γ.Γ. του Ιδρύματος Κωστή Παλαμά κ. Κωνσταντίνο Κασίνη να χαιρετίζει την εκδήλωση, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Η αποψινή εσπερίδα αποτελεί την πρώτη, ανήμερα της επετείου της γεννήσεως του ποιητή, από 20 περίπου εκδηλώσεις, που έχουν προγραμματιστεί με αφορμή τα 80 χρόνια από τον θάνατο του Παλαμά. Οι εκδηλώσεις θα καλύψουν ολόκληρο το 2023.» τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Ο Παλαμάς είναι ο οδηγητής του έθνους για μισόν αιώνα. Αυτός φρόντιζε και συγχρόνιζε τα βήματα του Ελληνισμού με τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμού.».

Αμέσως μετά χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε ο Φιλόλογος, Ιστορικός, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, κ. Νίκος Κούκης, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Ο Κωστής Παλαμάς υπήρξε μια πληθωρική ποιητική φυσιογνωμία, η οποία επί 50 χρόνια δέσποσε στο πνευματικό σύμπαν της πατρίδας μας. Διέθετε διεισδυτική σκέψη, που τον ανέδειξε σε επιβλητική μορφή των νεοελληνικών γραμμάτων. Καλλιέργησε την ποίηση, την κριτική, και αναδείχθηκε δικαίως σε μια από τις μεγάλες μορφές του ποιητικού λόγου.».

Στο βήμα ο φιλόλογος, ιστορικός και Πρόεδρος του Ε.Ι.Π. κ. Νίκος Κούκης

Κατόπιν, τον λόγο έλαβε η διακεκριμένη Ιστορικός-Βυζαντινολόγος κ. Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, η οποία, όντας παρούσα στην κηδεία του μεγάλου Έλληνα ποιητή, στις 18 Φεβρουαρίου 1943, μετέφερε τον εθνικό παλμό στην πρώτη δημόσια αντικατοχική εκδήλωση, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως: «Βρίσκομαι στην κηδεία του Παλαμά. Να μην πιστεύετε ότι ήταν κόσμος και κοσμάκης. Να πω καμιά εκατοστή; Ίσως, λέω πολλούς. Ο Σικελιανός πρώτος και καλύτερος. Στο φέρετρο του Παλαμά μπροστά ο Σικελιανός λέει το περίφημο ποίημα, που ασφαλώς το ξέρετε όλοι: «Στο φέρετρο αυτό ακουμπάει η Ελλάδα. Κι εσείς οι μεγάλες σημαίες της λευτεριάς ξεδιπλωθείτε στον αγέρα.». Και σιγά-σιγά, μέσα στον ναό του νεκροταφείου κάποιος αρχίζει να τραγουδά τον εθνικό ύμνο.» και ακόμη τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Ο Παλαμάς εκείνη την ημέρα για εμένα δεν ήταν πεθαμένος, ήταν ο πρώτος νεκρός της αντίστασης.» (ολόκληρη την παρέμβαση της κ. Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ μπορείτε να την παρακολουθήσετε πατώντας ΕΔΩ).

Η διακεκριμένη Ιστορικός-Βυζαντινολόγος κ. Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την ομιλία του Καθηγητή της Νεοελληνικής Φιλολογίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας του Ε.Κ.Π.Α., κ. Δημήτρη Αγγελάτου, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Ο Παλαμάς και η παγκόσμια καλλιτεχνική παρακαταθήκη της αρχαιότητας: υπερ-ειδολογική μορφοποίηση και βιωματικές εντάσεις στους «Τάφους του Κεραμεικού».

Επόμενος ομιλητής ήταν ο Καθηγητής Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, μέλος του Δ.Σ. του Ε.Ι.Π., κ. Χαράλαμπος Μελετιάδης, ο οποίος εισηγήθηκε του θέματος: «Η γλωσσική θεωρία στο έργο του Παλαμά σε συνδυασμό με την ευρωπαϊκή γλωσσολογία.».

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε η τ. Επίκουρη Καθηγήτρια της Λογοτεχνικής Μετάφρασης του Ιονίου Πανεπιστημίου, ποιήτρια, κ. Μαρία Τσούτσουρα, η οποία μίλησε για το θέμα: «Ο Παλαμάς ως μεταφραστής της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας».

Τέλος, ο Πρέσβυς ε.τ., Πρόεδρος της Εταιρείας των Φίλων του Λαού (Αθήνα) και
Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γεωγραφικών Μελετών «Ο ΣΤΡΑΒΩΝ», κ. Γεώργιος Πουκαμισάς, εισηγήθηκε του θέματος: «Ο Κωστής Παλαμάς, ποιητής του διεκδικούντος έθνους.».

Η ενδιαφέρουσα αυτή εσπερίδα ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις του κοινού, στις οποίες απάντησαν οι εκλεκτοί ομιλητές.