Ενδιαφέρουσα η εσπερίδα για τα 80 χρόνια από τον θάνατο του Παλαμά
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια από τον θάνατο του Κωστή Παλαμά, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (Ε.Ι.Π.) και το Ίδρυμα Κωστή Παλαμά (Ι.Κ.Π.) συνδιοργάνωσαν μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εσπερίδα, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής.
Της Παναγιώτας Σούγια
Σημαντικές οι πληροφορίες που ακούστηκαν στην εσπερίδα με θέμα: «Το λογοτεχνικό έργο του Κωστή Παλαμά και ο διάλογός του με την παγκόσμια πνευματική και λογοτεχνική παράδοση», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των προγραμματισμένων εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια από τον θάνατο του Κωστή Παλαμά.
Την ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση, που συνδιοργάνωσαν το Ε.Ι.Π. και το Ι.Κ.Π., συντόνισαν η Φιλόλογος, Ταμίας της Δ.Ε. του Ι.Κ.Π. και επικεφαλής του Γραφείου President του Κολλεγίου Αθηνών, κ. Πολυάνθη Τσίγκου, και ο Διευθυντής του Παραρτήματος Οδησσού του Ε.Ι.Π., κ. Σωφρόνιος Παραδεισόπουλος.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον Ομότιμο Καθηγητή της Μεταβυζαντινής και Νεώτερης Ελληνικής Φιλολογίας, ΕΚΠΑ, Γ.Γ. του Ιδρύματος Κωστή Παλαμά κ. Κωνσταντίνο Κασίνη να χαιρετίζει την εκδήλωση, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Η αποψινή εσπερίδα αποτελεί την πρώτη, ανήμερα της επετείου της γεννήσεως του ποιητή, από 20 περίπου εκδηλώσεις, που έχουν προγραμματιστεί με αφορμή τα 80 χρόνια από τον θάνατο του Παλαμά. Οι εκδηλώσεις θα καλύψουν ολόκληρο το 2023.» τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Ο Παλαμάς είναι ο οδηγητής του έθνους για μισόν αιώνα. Αυτός φρόντιζε και συγχρόνιζε τα βήματα του Ελληνισμού με τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμού.».
Αμέσως μετά χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε ο Φιλόλογος, Ιστορικός, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, κ. Νίκος Κούκης, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Ο Κωστής Παλαμάς υπήρξε μια πληθωρική ποιητική φυσιογνωμία, η οποία επί 50 χρόνια δέσποσε στο πνευματικό σύμπαν της πατρίδας μας. Διέθετε διεισδυτική σκέψη, που τον ανέδειξε σε επιβλητική μορφή των νεοελληνικών γραμμάτων. Καλλιέργησε την ποίηση, την κριτική, και αναδείχθηκε δικαίως σε μια από τις μεγάλες μορφές του ποιητικού λόγου.».
Κατόπιν, τον λόγο έλαβε η διακεκριμένη Ιστορικός-Βυζαντινολόγος κ. Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, η οποία, όντας παρούσα στην κηδεία του μεγάλου Έλληνα ποιητή, στις 18 Φεβρουαρίου 1943, μετέφερε τον εθνικό παλμό στην πρώτη δημόσια αντικατοχική εκδήλωση, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως: «Βρίσκομαι στην κηδεία του Παλαμά. Να μην πιστεύετε ότι ήταν κόσμος και κοσμάκης. Να πω καμιά εκατοστή; Ίσως, λέω πολλούς. Ο Σικελιανός πρώτος και καλύτερος. Στο φέρετρο του Παλαμά μπροστά ο Σικελιανός λέει το περίφημο ποίημα, που ασφαλώς το ξέρετε όλοι: «Στο φέρετρο αυτό ακουμπάει η Ελλάδα. Κι εσείς οι μεγάλες σημαίες της λευτεριάς ξεδιπλωθείτε στον αγέρα.». Και σιγά-σιγά, μέσα στον ναό του νεκροταφείου κάποιος αρχίζει να τραγουδά τον εθνικό ύμνο.» και ακόμη τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Ο Παλαμάς εκείνη την ημέρα για εμένα δεν ήταν πεθαμένος, ήταν ο πρώτος νεκρός της αντίστασης.» (ολόκληρη την παρέμβαση της κ. Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ μπορείτε να την παρακολουθήσετε πατώντας ΕΔΩ).
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την ομιλία του Καθηγητή της Νεοελληνικής Φιλολογίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας του Ε.Κ.Π.Α., κ. Δημήτρη Αγγελάτου, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Ο Παλαμάς και η παγκόσμια καλλιτεχνική παρακαταθήκη της αρχαιότητας: υπερ-ειδολογική μορφοποίηση και βιωματικές εντάσεις στους «Τάφους του Κεραμεικού».
Επόμενος ομιλητής ήταν ο Καθηγητής Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, μέλος του Δ.Σ. του Ε.Ι.Π., κ. Χαράλαμπος Μελετιάδης, ο οποίος εισηγήθηκε του θέματος: «Η γλωσσική θεωρία στο έργο του Παλαμά σε συνδυασμό με την ευρωπαϊκή γλωσσολογία.».
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε η τ. Επίκουρη Καθηγήτρια της Λογοτεχνικής Μετάφρασης του Ιονίου Πανεπιστημίου, ποιήτρια, κ. Μαρία Τσούτσουρα, η οποία μίλησε για το θέμα: «Ο Παλαμάς ως μεταφραστής της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας».
Τέλος, ο Πρέσβυς ε.τ., Πρόεδρος της Εταιρείας των Φίλων του Λαού (Αθήνα) και
Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γεωγραφικών Μελετών «Ο ΣΤΡΑΒΩΝ», κ. Γεώργιος Πουκαμισάς, εισηγήθηκε του θέματος: «Ο Κωστής Παλαμάς, ποιητής του διεκδικούντος έθνους.».
Η ενδιαφέρουσα αυτή εσπερίδα ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις του κοινού, στις οποίες απάντησαν οι εκλεκτοί ομιλητές.