ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Τρίτη | 28 Νοεμβρίου 2023
Κεντρικός Τομέας Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Νέα οριζόντια μείωση κατά 5% στα δημοτικά τέλη στην Αθήνα με εισήγηση του Κώστα Μπακογιάννη

Την οριζόντια μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού κατά 5% για όλους τους δημότες αποφάσισε σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, κατόπιν εισήγησης του Δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη, επιστρέφοντας πίσω στους δημότες, για δεύτερη συνεχή χρονιά, μέρος της αποδοτικής οικονομικής διαχείρισης των προηγούμενων τεσσάρων ετών.
Κρήτη Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ξεκίνησε η ενημερωτική διημερίδα της Κ.Ε.Δ.Ε. για τους νεοεκλεγέντες και επανεκλεγέντες Δημάρχους της Κρήτης

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023 η διημερίδα της Κ.Ε.Δ.Ε. για τους νεοεκλεγέντες και επανεκλεγέντες Δημάρχους της Κρήτης, σε συνεργασία με την Ε.Ε.Τ.Α.Α., η οποία συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα στο Ξενοδοχείο «Aquila Atlantis» (Υγείας 2, Ηράκλειο Κρήτης), με συμμετέχοντες τους αιρετούς της Περιφέρειας Κρήτης.
Δυτική Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ολοκληρώθηκε η ανοιχτή διαβούλευση για την επικαιροποίηση της Σ.Β.Α.Α. της Πάτρας

Ανοιχτή διαβούλευση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2023 το απόγευμα, στον πολυχώρο «Παλαιά Σφαγεία», στο πλαίσιο της διαδικασίας επικαιροποίησης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Πάτρας, που αναμένεται να συμβάλλει στην ώθηση της τοπικής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Ονοματοδοσία οδού στη μνήμη του ιατρού Γεωργίου Χριστιανόπουλου στη Φλώρινα

Εκδήλωση ονοματοδοσίας της οδού «Ιατρού ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ» πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας, με παρόντες στη λιτή τελετή και στα αποκαλυπτήρια της σχετικής πινακίδας τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μιχάλη Χάτζιο, την Αντιδήμαρχος Φλώρινας κ. Χαρούλα Βοζινίδου, τη σύζυγο του Γιώργου Χριστιανόπουλου, Μαρία, τα παιδιά του Λύδια και Λάζαρο/Αντωνία και τα εγγόνια Γιώργο και Αλέξανδρο.

Υπογράφτηκε σύμβαση για την αξιοποίηση και προβολή των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την υλοποίηση του υποέργου: «Υπηρεσίες για τη δημιουργία ενιαίου δίκτυο και ψηφιακού αποθέματος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 143.381,45 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Στερεά Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ξεκινούν εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας στον Δήμο Δωρίδος, αρχικού προϋπολογισμού 5,9 εκ. ευρώ

Πρόκειται για σημαντικό έργο, αρχικού προϋπολογισμού ύψους 5.900.000 ευρώ, το οποίο χρηματοδότησε...
Ιόνια Νησιά Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δωρεάν δημοτικό πάρκινγκ στον Αη Γόρδη Κέρκυρας

Ο νέος, ελεύθερος αυτός δημοτικός χώρος θα παρέχεται δωρεάν για κατοίκους και...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαίνια νέων παιδικών χαρών σε Χωρύγι και Μυριόφυτο του Δήμου Κιλκίς

Αύριο το απόγευμα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 5:30, ο Δήμαρχος Κιλκίς,...

Ο Κύκλος με την Κιμωλία, του Μπέρτολτ Μπρεχτ | ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ | ΓΚΑΖΙ | Από 21 Οκτωβρίου 2023

Πρόκειται για «ένα ωραίο δραματικό παραμύθι, με πλήθος από κωμικά περιστατικά και αίσιο τέλος», κάθε στιγμή του οποίου «αποτελεί και ένα σχόλιο, κάθε σκηνή και μία σκέψη, μια πρόταση διαλεκτικής, μια πορεία συνειδητοποίησης», όπως μεταξύ άλλων αναφέρεται και στο σχετικό Δελτίο Τύπου που ακολουθεί:...
Ιόνια Νησιά Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Διαπόντια Νησιά εξέφρασαν με ψήφισμα τους σύλλογοι της περιοχής

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερεικούσας-Μαθρακίου: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ» Εμείς όλοι, οι ακρίτες κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων (Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου), από το  βοριοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, ενώνουμε τις φωνές με Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, Συλλόγους και συλλογικότητες, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην προσπάθεια καταστροφής του τόπου μας με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου μεταξύ των Διαποντίων Νησιών. Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη...
Αθήνα Βόρειος Τομέας Εικαστικά Ελλάδα Πολιτισμός

Ελάχιστος φόρος τιμής στον Σωτήρη Βάρβογλη από τον κ. Λουκά Χριστοδούλου, πρόεδρο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Νέας Ιωνίας

Ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΡΒΟΓΛΗΣ (1944-2023) ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ. ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ, ΟΜΩΣ, ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ.

Σήμερα 6 Ιανουαρίου 2023, ημέρα των Φώτων, μια θλιβερή είδηση τάραξε και ταρακούνησε τον μικρόκοσμό μας. Πληροφορήθηκα εμβρόντητος την απώλεια του αγαπητού σε όλους μας ψηφιδογράφου ΣΩΤΗΡΗ ΒΑΡΒΟΓΛΗ. Του ψηφιδογράφου με το σπάνιο ήθος και την απέραντη και μεγίστη καλλιτεχνία.

Είμαι, όμως, και στεναχωρημένος, μπορεί και θυμωμένος, γιατί η Πολιτεία δεν τον τίμησε όπως θα έπρεπε. Μετά θάνατο τιμές και λόγια δεν τις βλέπει, ούτε τις ακούει.

Η Νέα Ιωνία μας, που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια από την ίδρυσή της, γίνεται φτωχότερη. Και το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. χάνει έναν πολύτιμο φίλο, που με το χαμόγελό του και τις υποδείξεις του ήταν ένας πολύτιμος συνεργάτης. Θα μας λείψει το χαμόγελό του και το μοναδικό του χιούμορ.

Στις 11 Ιανουαρίου 2020, ο Σύλλογος Σμυρναίων Ν. Ιωνίας, τον τίμησε για την προσφορά του στις Τέχνες. Μου εμπιστεύτηκαν να παρουσιάσω το έργο του. Συνεργαστήκαμε για να παρουσιάσω μέσα σε ένα 20λεπτο την καλλιτεχνική του πορεία. Νομίζω ότι τα κατάφερα.

Σας παραθέτω το εισαγωγικό τμήμα της ομιλίας μου, προτού παρουσιάσω το διαχρονικό του έργο με δεκάδες δημιουργίες του, ως ελάχιστο φόρο τιμής.

«Με πολλή χαρά έμαθα πριν από λίγες μέρες πως ο Σύλλογος Σμυρναίων Ν. Ιωνίας αποφάσισε να τιμήσει τον Σωτήρη Βάρβογλη. Συγχαρητήρια στο Διοικητικό  Συμβούλιο. Ήταν μια πρωτοβουλία που έπρεπε να πάρει η Πολιτεία εδώ και χρόνια και να τιμήσει αυτόν τον πολύ σεμνό, αθόρυβο και δημιουργικό άνθρωπο.

Ο Σωτήρης Βάρβογλης, χωρίς να είμαι κριτικός τέχνης, θεωρώ ότι συγκαταλέγεται μέσα στους 3 πρώτους ψηφιδογράφους της νεότερης Ελλάδας. Δεν το λέω απερίσκεπτα, το λέω γιατί οι δημιουργίες του το αποδεικνύουν όλα αυτά τα 50 χρόνια της εκπληκτικής του δουλειάς. Είναι τυχαίο ότι τον εμπιστεύτηκαν ο Πατριάρχης Δημήτριος και αργότερα ο νυν Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίος ή ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος ή ο Σταύρος Νιάρχος; Τα έργα του πολλά και διάφορα κοσμούν όχι μόνον εκκλησίες και μονές αλλά και ιδιωτικούς χώρους.

Με τον μακαριστό Οικουμενικό Πατριάρχη Δημήτριο, το 1989.

Έργα του συναντάμε μέσα στην Αθήνα, στις εκκλησίες του Διονυσίου Αρεοπαγίτου στην οδό Σκουφά, στην Αγία Τριάδα (Αμπελοκήπων), στο Αιγάλεω, στους Αγ. Αναργύρους, στη Ν. Μάκρη, στη Λυκόβρυση κ.ά., αλλά και στα Καλάβρυτα, την Πάτρα, το Αίγιο, την Κοζάνη, τη Νέα Μηχανιώνα, τη Χίο, την Κω, ακόμα και στο Λονδίνο, και, βέβαια, η κορυφαία εργασία του στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, με ψηφιδωτά που θα μείνουν για πάντα. Εμείς κάποια στιγμή θα φύγουμε, αλλά τα έργα του Σωτήρη Βάρβογλη θα περάσουν στην Παγκόσμια Ιστορία. Στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά.

Μην τολμήσει και επισκεφθεί κάποιος την Κωνσταντινούπολη και δεν επισκεφθεί τα έργα του Σωτήρη Βάρβογλη στο Πατριαρχείο! Από εκεί ξεκινάμε την ξενάγησή μας στα ιστορικά μέρη της Βασιλεύουσας. Από το Πατριαρχείο και τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, το Ζωγράφειο, την Αγία Τριάδα και άλλους προορισμούς. Τελευταία για αγορές και μπαχάρια.

Δεν υπάρχει λεύκωμα που να έχει εκδοθεί για την Κωνσταντινούπολη χωρίς να περιλαμβάνει στις πρώτες του σελίδες την ψηφιδογραφία του Σουλτάνου και του Γεννάδιου. Η σύλληψη των σχεδίων και όλες του οι αγιογραφίες που κοσμούν το Κτήριο του Πατριαρχείου και την Εκκλησία του Αγ. Γεωργίου στην Κωνσταντινούπολη είναι εκπληκτικής σύλληψης και απεικόνισης, γεγονός που αναγνωρίζεται από την παγκόσμια κοινότητα.

Ένα μεγάλο ελάττωμα έχει ο Σωτήρης. Είναι χαμηλών τόνων, αποφεύγει τη δημοσιότητα, αποφεύγει τις δημόσιες σχέσεις. Αν είχε βοηθήσει λίγο τον εαυτό του, σήμερα όλοι θα υποκλίνονταν στο έργο που έχει κατασκευάσει και θα συνεχίζει να κατασκευάζει μέχρι το τέλος του βίου του.

Μου έλεγε, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι ο πατέρας του, που ήταν αυτοδίδακτος ψηφιδογράφος (και μέγας συντηρητής αρχαιοτήτων), πέθανε πάνω στην κατασκευή ψηφιδωτού στο Αίγιο, τη στιγμή που ολοκλήρωνε την παλάμη του Χριστού.

Αλλά ας πάμε στο σήμερα και το έργο του. Θα δούμε μερικά από τα δεκάδες έργα του…

Ένα ακόμη έργο του Σωτήρη Βάρβογλη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Τελειώνοντας αυτή τη μικρή παρουσίαση, που λόγω χρόνου σε αδικεί, αγαπητέ Σωτήρη, η μετριότητά μου θέλει να σου εκφράσει ένα μεγάλο ευχαριστώ για αυτά που δημιούργησες και θα αφήσεις στο πέρασμα των αιώνων.

Είναι γεγονός ότι δεκάδες λευκώματα, που κυκλοφορούν για την Κωνσταντινούπολη, αρχίζουν με την πασίγνωστη σε όλους δημιουργία του Σωτήρη Βάρβογλη, που απεικονίζει τον Σουλτάνο Μωάμεθ Β΄ με τον Πατριάρχη Γεννάδιο (Σχολάριος). Ελάχιστα έντυπα αναφέρουν το όνομα του δημιουργού. Και, όμως, το όνομα του δημιουργού εμφανίζεται πεντακάθαρα στο έργο του.».

Ο Σουλτάνος Μωάμεθ Β΄ με τον Πατριάρχη Γεννάδιο (Ψηφιδωτό έργο του Σωτήρη Βάρβογλη, 1990)

Πρόσφατα, σε ένα μεγάλο λεύκωμα, που ήρθε στα χέρια μου, είχε τη φωτογραφία αυτού του γλυπτού και έγραφε στη λεζάντα: «από το fb».  Το έδωσα στον Σωτήρη Βάρβογλη πριν λίγες ημέρες να το δει. Έψαξε και βρήκε τον συγγραφέα. Όλα τελείωσαν με μία συγγνώμη στον δημιουργό.

Αυτός ήταν ο Σωτήρης Βάρβογλης.

ΑΝΘΡΩΠΟΣ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ!

Θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγό του, τα παιδιά του, τα εγγόνια.

ΑΙΩΝΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ.

Σε ευχαριστούμε φίλε Σωτήρη για τις δημιουργίες σου!

ΛΟΥΚΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ