ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Κυριακή | 19 Ιανουαρίου 2025
Κοινωνία Κρήτη Μουσική Τοπική Αυτοδιοίκηση

«Ανοίξετε την πόρτα σας να πούμε καλησπέρα!» - Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα στη Λότζια Ηρακλείου Κρήτης

Τηρώντας το παραδοσιακό έθιμο της παραμονής των Χριστουγέννων, φορείς και συλλογικότητες γέμισαν με χαρμόσυνες μελωδίες τη Λότζια, του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, το πρωινό της 24ης Δεκεμβρίου 2024.
Κοινωνία Στερεά Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο μοναδικός Δήμος που αφιέρωσε το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου στα παιδιά με αναπηρίες είναι ο Δήμος Λαμιέων

Ο Δήμος Λαμιέων γιόρτασε φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες με έναν ξεχωριστό τρόπο. Αφιέρωσε το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στα παιδιά. Παιδιά με αναπηρία, με το ζωηρό τους χαμόγελο, ανέβηκαν στη σκηνή και με τον Δήμαρχο Λαμιέων κ. Πανουργιά Παπαϊωάννου, την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Δημοσίων Σχέσεων κ. Ειρήνη Σόλια, υπό τους ήχους της Δημοτικής Φιλαρμονικής Λαμίας έγιναν οι πρωταγωνιστές στη γιορτή φωταγώγησης του Χριστουγεννιάτικου σκηνικού.
Κεντρική Μακεδονία Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Παρουσία πλήθους κόσμου φωταγωγήθηκε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στη Σκύδρα

Το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο του Δήμου Σκύδρας δεσπόζει πλέον στην πλατεία Δημοκρατίας φωταγωγημένο από το βράδυ της Παρασκευής 6 Δεκεμβρίου 2024. Η Δήμαρχος Σκύδρας κ. Κατερίνα Ιγνατιάδου έδωσε το σύνθημα και πολλές φωνές, με κυρίαρχες τις παιδικές, συντονίστηκαν στην αντίστροφη μέτρηση για τη λάμψη του Δέντρου.

Με μεγάλη συμμετοχή η Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση των Κ.Α.Π.Η. του Δήμου Λαρισαίων

Σε μια ζεστή και εορταστική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση των Κ.Α.Π.Η. του Δήμου Λαρισαίων στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Αγίου Κωνσταντίνου. Ο εορτασμός ξεκίνησε με την ομιλία της κ. Αθηνάς Πολυμέρου-Μπούρα, επισημαίνοντας το αληθινό και βαθύ νόημα των Χριστουγέννων και των Άγιων αυτών Ημερών, ενώ ακολούθησε η κ. Ελένη Χρηστούλα, αφηγούμενη το έθιμο της Βασιλόπιτας. Σειρά πήραν οι απαγγελίες ποιημάτων από τους κ.κ. Σοφία Παράσχη, Δέσποινα Σταυρίδου και Νίκο Χουλιαρόπουλο.

Δώρα για τους μαθητές του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. Χαλκίδας από τον Δήμο Χαλκιδέων

Τη Χριστουγεννιάτικη γιορτή του πραγματοποίησε την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024 το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ.) Χαλκίδας, στην οποία παρευρέθηκε η Αντιδήμαρχος Υγείας, ΑμεΑ και Εθελοντισμού κ. Βασιλική Κόντου.

50 έργα μικρών ζωγράφων φωτίζουν την πόλη του Περιστερίου

Ο Δήμαρχος Περιστερίου, κ. Ανδρέας Π. Παχατουρίδης, τόνισε σχετικά πως: «Μια καινοτόμα δράση του Δήμου Περιστερίου, εντελώς πρωτοποριακή για τη χώρα μας, όπου ένας δημόσιος κοινόχρηστος χώρος δέχεται εικαστική παρέμβαση από πολίτες και, ειδικότερα, από τους μικρούς μαθητές της πόλης.» και εξέφρασε τα συγχαρητήριά...
Βόρειος Τομέας Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Συνεχίζεται εντατικά η περισυλλογή εγκαταλελειμμένων οχημάτων στον Δήμο Βριλησσίων

Από τις αρχές Ιανουαρίου 2024 μέχρι σήμερα έχουν περισυλλεγεί με την προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία συνολικά 34 οχήματα. Πρόκειται για οχήματα, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους για μεγάλο χρονικό διάστημα είχαν αφήσει σε δρόμους, αλλά και κοινόχρηστους χώρους της πόλης.Με την απομάκρυνση των εγκαταλελειμμένων οχημάτων από τα Βριλήσσια αποτρέπεται η δημιουργία εστιών μόλυνσης στις γειτονιές. Η περισυλλογή τους απελευθερώνει Δημόσιο Χώρο, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτόν στη βελτίωση της εικόνας της πόλης και στην εύρυθμη λειτουργία της. Τα οχήματα, που περισυλλέγονται, οδηγούνται στην ανακύκλωση, με αποτέλεσμα να ανακτάται το...
Αθήνα Βόρειος Τομέας Εικαστικά Ελλάδα Πολιτισμός

Ελάχιστος φόρος τιμής στον Σωτήρη Βάρβογλη από τον κ. Λουκά Χριστοδούλου, πρόεδρο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Νέας Ιωνίας

Ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΡΒΟΓΛΗΣ (1944-2023) ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ. ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ, ΟΜΩΣ, ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ.

Σήμερα 6 Ιανουαρίου 2023, ημέρα των Φώτων, μια θλιβερή είδηση τάραξε και ταρακούνησε τον μικρόκοσμό μας. Πληροφορήθηκα εμβρόντητος την απώλεια του αγαπητού σε όλους μας ψηφιδογράφου ΣΩΤΗΡΗ ΒΑΡΒΟΓΛΗ. Του ψηφιδογράφου με το σπάνιο ήθος και την απέραντη και μεγίστη καλλιτεχνία.

Είμαι, όμως, και στεναχωρημένος, μπορεί και θυμωμένος, γιατί η Πολιτεία δεν τον τίμησε όπως θα έπρεπε. Μετά θάνατο τιμές και λόγια δεν τις βλέπει, ούτε τις ακούει.

Η Νέα Ιωνία μας, που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια από την ίδρυσή της, γίνεται φτωχότερη. Και το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. χάνει έναν πολύτιμο φίλο, που με το χαμόγελό του και τις υποδείξεις του ήταν ένας πολύτιμος συνεργάτης. Θα μας λείψει το χαμόγελό του και το μοναδικό του χιούμορ.

Στις 11 Ιανουαρίου 2020, ο Σύλλογος Σμυρναίων Ν. Ιωνίας, τον τίμησε για την προσφορά του στις Τέχνες. Μου εμπιστεύτηκαν να παρουσιάσω το έργο του. Συνεργαστήκαμε για να παρουσιάσω μέσα σε ένα 20λεπτο την καλλιτεχνική του πορεία. Νομίζω ότι τα κατάφερα.

Σας παραθέτω το εισαγωγικό τμήμα της ομιλίας μου, προτού παρουσιάσω το διαχρονικό του έργο με δεκάδες δημιουργίες του, ως ελάχιστο φόρο τιμής.

«Με πολλή χαρά έμαθα πριν από λίγες μέρες πως ο Σύλλογος Σμυρναίων Ν. Ιωνίας αποφάσισε να τιμήσει τον Σωτήρη Βάρβογλη. Συγχαρητήρια στο Διοικητικό  Συμβούλιο. Ήταν μια πρωτοβουλία που έπρεπε να πάρει η Πολιτεία εδώ και χρόνια και να τιμήσει αυτόν τον πολύ σεμνό, αθόρυβο και δημιουργικό άνθρωπο.

Ο Σωτήρης Βάρβογλης, χωρίς να είμαι κριτικός τέχνης, θεωρώ ότι συγκαταλέγεται μέσα στους 3 πρώτους ψηφιδογράφους της νεότερης Ελλάδας. Δεν το λέω απερίσκεπτα, το λέω γιατί οι δημιουργίες του το αποδεικνύουν όλα αυτά τα 50 χρόνια της εκπληκτικής του δουλειάς. Είναι τυχαίο ότι τον εμπιστεύτηκαν ο Πατριάρχης Δημήτριος και αργότερα ο νυν Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίος ή ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος ή ο Σταύρος Νιάρχος; Τα έργα του πολλά και διάφορα κοσμούν όχι μόνον εκκλησίες και μονές αλλά και ιδιωτικούς χώρους.

Με τον μακαριστό Οικουμενικό Πατριάρχη Δημήτριο, το 1989.

Έργα του συναντάμε μέσα στην Αθήνα, στις εκκλησίες του Διονυσίου Αρεοπαγίτου στην οδό Σκουφά, στην Αγία Τριάδα (Αμπελοκήπων), στο Αιγάλεω, στους Αγ. Αναργύρους, στη Ν. Μάκρη, στη Λυκόβρυση κ.ά., αλλά και στα Καλάβρυτα, την Πάτρα, το Αίγιο, την Κοζάνη, τη Νέα Μηχανιώνα, τη Χίο, την Κω, ακόμα και στο Λονδίνο, και, βέβαια, η κορυφαία εργασία του στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, με ψηφιδωτά που θα μείνουν για πάντα. Εμείς κάποια στιγμή θα φύγουμε, αλλά τα έργα του Σωτήρη Βάρβογλη θα περάσουν στην Παγκόσμια Ιστορία. Στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά.

Μην τολμήσει και επισκεφθεί κάποιος την Κωνσταντινούπολη και δεν επισκεφθεί τα έργα του Σωτήρη Βάρβογλη στο Πατριαρχείο! Από εκεί ξεκινάμε την ξενάγησή μας στα ιστορικά μέρη της Βασιλεύουσας. Από το Πατριαρχείο και τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, το Ζωγράφειο, την Αγία Τριάδα και άλλους προορισμούς. Τελευταία για αγορές και μπαχάρια.

Δεν υπάρχει λεύκωμα που να έχει εκδοθεί για την Κωνσταντινούπολη χωρίς να περιλαμβάνει στις πρώτες του σελίδες την ψηφιδογραφία του Σουλτάνου και του Γεννάδιου. Η σύλληψη των σχεδίων και όλες του οι αγιογραφίες που κοσμούν το Κτήριο του Πατριαρχείου και την Εκκλησία του Αγ. Γεωργίου στην Κωνσταντινούπολη είναι εκπληκτικής σύλληψης και απεικόνισης, γεγονός που αναγνωρίζεται από την παγκόσμια κοινότητα.

Ένα μεγάλο ελάττωμα έχει ο Σωτήρης. Είναι χαμηλών τόνων, αποφεύγει τη δημοσιότητα, αποφεύγει τις δημόσιες σχέσεις. Αν είχε βοηθήσει λίγο τον εαυτό του, σήμερα όλοι θα υποκλίνονταν στο έργο που έχει κατασκευάσει και θα συνεχίζει να κατασκευάζει μέχρι το τέλος του βίου του.

Μου έλεγε, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι ο πατέρας του, που ήταν αυτοδίδακτος ψηφιδογράφος (και μέγας συντηρητής αρχαιοτήτων), πέθανε πάνω στην κατασκευή ψηφιδωτού στο Αίγιο, τη στιγμή που ολοκλήρωνε την παλάμη του Χριστού.

Αλλά ας πάμε στο σήμερα και το έργο του. Θα δούμε μερικά από τα δεκάδες έργα του…

Ένα ακόμη έργο του Σωτήρη Βάρβογλη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Τελειώνοντας αυτή τη μικρή παρουσίαση, που λόγω χρόνου σε αδικεί, αγαπητέ Σωτήρη, η μετριότητά μου θέλει να σου εκφράσει ένα μεγάλο ευχαριστώ για αυτά που δημιούργησες και θα αφήσεις στο πέρασμα των αιώνων.

Είναι γεγονός ότι δεκάδες λευκώματα, που κυκλοφορούν για την Κωνσταντινούπολη, αρχίζουν με την πασίγνωστη σε όλους δημιουργία του Σωτήρη Βάρβογλη, που απεικονίζει τον Σουλτάνο Μωάμεθ Β΄ με τον Πατριάρχη Γεννάδιο (Σχολάριος). Ελάχιστα έντυπα αναφέρουν το όνομα του δημιουργού. Και, όμως, το όνομα του δημιουργού εμφανίζεται πεντακάθαρα στο έργο του.».

Ο Σουλτάνος Μωάμεθ Β΄ με τον Πατριάρχη Γεννάδιο (Ψηφιδωτό έργο του Σωτήρη Βάρβογλη, 1990)

Πρόσφατα, σε ένα μεγάλο λεύκωμα, που ήρθε στα χέρια μου, είχε τη φωτογραφία αυτού του γλυπτού και έγραφε στη λεζάντα: «από το fb».  Το έδωσα στον Σωτήρη Βάρβογλη πριν λίγες ημέρες να το δει. Έψαξε και βρήκε τον συγγραφέα. Όλα τελείωσαν με μία συγγνώμη στον δημιουργό.

Αυτός ήταν ο Σωτήρης Βάρβογλης.

ΑΝΘΡΩΠΟΣ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ!

Θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγό του, τα παιδιά του, τα εγγόνια.

ΑΙΩΝΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ.

Σε ευχαριστούμε φίλε Σωτήρη για τις δημιουργίες σου!

ΛΟΥΚΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ