Εκδήλωση του Δήμου Θέρμης για την Πολιτική Προστασία και το Περιβάλλον στο 32ο Money Show
Απόλυτα επιτυχημένη ήταν η εκδήλωση, με θέμα: «Πολιτική Προστασία, Δασοπροστασία και Περιβάλλον-Το παράδειγμα του Δήμου Θέρμης», την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Θέρμης, το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024, στο πλαίσιο του 32ου Money Show.
Αναλυτικότερα, παρουσιάστηκαν οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες, τις οποίες έχει αναλάβει ο Δήμος Θέρμης στον κρίσιμο Τομέα της Πολιτικής Προστασίας, καθώς και στην προστασία του Περιβάλλοντος.
Μιλώντας, εισαγωγικά, για τις πολιτικές που έχει υλοποιήσει ο δήμος, ο Δήμαρχος Θέρμης, κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος, είπε πως: «Ο Δήμος Θέρμης, πολύ έγκαιρα αντιλήφθηκε τους κινδύνους, που συνεπάγεται η κλιματική κρίση, και προχώρησε στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση μιας σειράς δράσεων, με στόχο τη συγκρότηση ενός ισχυρού Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας, με ικανό στελεχιακό δυναμικό, καθώς και εξοπλισμό. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας άρχισε ήδη να φαίνεται στο πεδίο, με την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση συνεπειών από έντονα καιρικά φαινόμενα και πυρκαγιές, που εκδηλώθηκαν στην περιοχή τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, η δουλειά η οποία έχει γίνει στον Τομέα της Πολιτικής Προστασίας έτυχε και πανελλαδικής αναγνώρισης, καθώς ο Δήμος Θέρμης κατετάγη πρώτος, μεταξύ των δήμων της χώρας, όσον αφορά στην προετοιμασία του μηχανισμού πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση φυσικών φαινομένων.» και ακόμη τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Εξίσου σημαντική βαρύτητα έχει επιδείξει ο Δήμος Θέρμης και για την προστασία του Περιβάλλοντος, υλοποιώντας μία ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική, που περιλαμβάνει μελέτες, δράσεις και έργα σε όλους τους τομείς, που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το περιβάλλον.».
Επιπλέον, ο κ. Παπαδόπουλος ενδεικτικά αναφέρθηκε στη συμμετοχή του δήμου στο Σύμφωνο των Δημάρχων, στο ότι αποτελεί μέλος της ευρωπαϊκής Αποστολής για τις «100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις μέχρι το 2030 από και προς τον πολίτη», στη δάσωση περίπου 3.500 στρεμμάτων, που θα γίνει στην περιοχή των Βασιλικών, στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης και στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην παρακολούθηση των ατμοσφαιρικών ρύπων κ.ο.κ., και ακόμη έκανε ιδιαίτερη μνεία στους Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας, τους οποίους ευχαρίστησε για την πολύτιμη συμβολή τους στο έργο του δήμου.
Επίσης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, κ. Κωνσταντίνος Κουγιουμτζίδης, παρουσίασε την οργάνωση και τα σχέδια δράσης του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας και τη στενή συνεργασία του με τους Εθελοντές, εξηγώντας πως: «Ο δήμος, έχει εκπονήσει σχέδια για την αντιμετώπιση πλημμυρών, πυρκαγιών, χιονιά-παγετού και σεισμού. Έχουμε καταρτίσει σχέδιο για τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και για την ευαισθητοποίηση των πολιτών μέσω δράσεων και ενημέρωσης. Αυτό γίνεται δύο φορές τον χρόνο, μία στην αρχή του χειμώνα, για τις πλημμύρες και τα χιόνια, και μία πριν να ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος».
Στη συνέχεια, ο κ. Κουγιουκτζίδης παρουσίασε τα τέσσερα στάδια, που περιλαμβάνει κάθε επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση έντονων φυσικών φαινομένων και των συνεπειών τους, αναφέρθηκε στη Δ.Υ.Ο.Π.Π., το Δίκτυο για την υποστήριξη της λειτουργίας και την εκπαίδευση των εθελοντικών ομάδων Πολιτικής Προστασίας, στο οποίο συμμετέχουν πέντε δήμοι (Θέρμης, Θεσσαλονίκης, Πυλαίας-Χορτιάτη, Νεάπολης-Συκεών και Κομοτηνής) και έχει έδρα το Τριάδι του Δήμου Θέρμης, και ακόμη ευχαρίστησε με τη σειρά του τους Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας, καθώς και τους κ.κ. Δημήτρη Καρακύριο και Τριαντάφυλλο Μπουχούνα, τονίζοντας πως: «Μαζί με τους εθελοντές είναι το καλύτερο «team», που θα μπορούσαμε να έχουμε».
Ακόμη, ο κ. Ανδρέας Καζαντζίδης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας. Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, παρουσίασε το «THERMIAIR», ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα παρακολούθησης των ατμοσφαιρικών ρύπων σε όλη την έκταση του Δήμου Θέρμης, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως: «Πρόκειται για το πυκνότερο δίκτυο μετρητών παρακολούθησης των ατμοσφαιρικών ρύπων στην Ελλάδα, κατ’ αναλογία έκτασης και πληθυσμού, το οποίο λειτουργεί εδώ και πεντέμισι χρόνια. Υπάρχουν 28 εγκατεστημένοι σταθμοί μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε όλη την έκταση του δήμου, οι καταγραφές των οποίων προβάλλονται σε πραγματικό χρόνο στην ιστοσελίδα: thermiair.gr. Αρκετοί από τους σταθμούς είναι εγκατεστημένοι σε ιδιώτες, οι οποίοι μας δώσανε τους χώρους τους και κάποιες από τις υποδομές τους για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε. Επίσης, κάποιοι από αυτούς τους σταθμούς είναι σε σχολεία, όπου οι εκπαιδευτικοί μας βοηθάνε για να λειτουργεί σωστά ο σταθμός ή να τσεκάρουν κάτι που θέλουμε. Όσον αφορά sτα επόμενα βήματα, στόχος μας είναι να διατηρήσουμε το status που έχουμε φτιάξει. Να προχωρήσουμε στοχευμένα και σε μέτρηση του θορύβου. Ήδη το ξεκινήσαμε. Και κάτι το οποίο θα γίνει του χρόνου, και σίγουρα θα είναι και πάλι το πρώτο στην Ελλάδα, είναι ότι θα παρέχεται πρόγνωση για συνθήκες ποιότητας αέρα.».
Ακόμη, ο κ. Στέργιος Διαμαντόπουλος, Δασολόγος, Σύμβουλος Περιβάλλοντος, παρουσίασε το «O-fire+», ένα σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης και διαχείρισης πυρκαγιών υπαίθρου, που υλοποιεί στα δασοκτήματά του ο Δήμος Θέρμης, για το οποίο, μάλιστα, απέσπασε πανελλαδικό βραβείο. Το σύστημα αυτό λαμβάνει διαρκώς στοιχεία από δορυφορικούς και μετεωρολογικούς σταθμούς και είναι σε διαλειτουργικότητα με τα σχέδια αντιμετώπισης κινδύνου από ενδεχόμενη πυρκαγιά, που έχει εκπονήσει ο Δήμος Θέρμης. Δηλαδή, περιλαμβάνει σημεία συγκέντρωσης, σημεία πρώτων βοηθειών, σημεία απ’ όπου μπορεί να ληφθεί νερό (ανοιχτές δεξαμενές-κλειστές δεξαμενές) κ.λπ.. Επίσης, έχει προστεθεί και ένα εργαλείο προσομοίωσης εξέλιξης φωτιάς, το οποίο αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμο για την έγκαιρη κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Παράλληλα, σχεδιάστηκε και θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή ένα πρότυπο αντιπυρικό σχέδιο για την περιοχή του Φράγματος και του τεχνολογικού πάρκου του Φο.Δ.Σ.Α., όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός επισκεπτών. Το σχέδιο περιλαμβάνει τη χωροθέτηση και τοποθέτηση αισθητήρων ανίχνευσης καπνού, χρήση καθημερινών δορυφορικών δεδομένων, «drone» σε επιφυλακή για πιστοποίηση συμβάντος πυρκαγιάς και σύστημα άμεσης ενημέρωσης των αρμόδιων στελεχών του δήμου, μέσω εφαρμογής στα κινητά. Ο στόχος είναι να υπάρξει άμεση παρέμβαση για την κατάσβεση της πυρκαγιάς σε διάστημα μικρότερο των πέντε λεπτών.
Τέλος, ολόκληρη την εκδήλωση, διάρκειας 76 λεπτών, μπορείτε να την παρακολουθήσετε πατώντας ΕΔΩ.