Εκδήλωση Επικοινωνίας στο πλαίσιο του Προγράμματος «AUTHENTICITIES» μεταξύ τουΟ.Β.Ι. και του Δήμου Κέρκυρας
Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (Ο.Β.Ι.), σε συνεργασία με τον Δήμο Κέρκυρας, πραγματοποιούν εναρκτήρια Εκδήλωση Επικοινωνίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος: Authenticities–Authenticity Κέρκυρα, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 9 Μαΐου 2023, ημέρα που χρονικά συμπίπτει με την «Ημέρα της Ευρώπης». Η εκδήλωση επικοινωνίας θα πραγματοποιηθεί στον Κήπο του Λαού, στις 7 το απόγευμα και απευθύνεται στα Μέσα Ενημέρωσης, αλλά και σε στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και των επιχειρήσεων του νησιού.
Μετά από την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, στις 7 Δεκεμβρίου 2022, μεταξύ του Ο.Β.Ι. και της Δημοτικής Αρχής του νησιού, η συνεργασία συνεχίζεται και οι κάτοικοι, καθώς και οι επισκέπτες του νησιού, συνεργαζόμενοι με τις τοπικές Αρχές, αναδεικνύουν και πιστοποιούν την Κέρκυρα ως «Αυθεντική/Authenticity».
Στην εκδήλωση, το καλωσόρισμα και η παρουσίαση του Προγράμματος Authenticities θα πραγματοποιηθεί από τον Γενικό Διευθυντή του Ο.Β.Ι. κ. Παναγιώτη Κανελλόπουλο και στη συνέχεια χαιρετισμό θα απευθύνει η Δήμαρχος Κεντρικής Κερκύρας και Διαποντίων Νήσων κ. Μερόπη Υδραίου.
Επίσης, ο κ. Paolo Barbieri, Project Manager, European Cooperation Service Institutional and Cooperation Department (EUIPO), θα παρουσιάσει στοιχεία για το Πρόγραμμα Authenticities στην Ευρώπη, ενώ ο κ. Σπυρίδων Περιστέρης, Διευθυντής της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.), Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα προβάλει Στατιστικά Στοιχεία Ελέγχου Αγοράς σε ό, τι αφορά στη Διανοητική Ιδιοκτησία.
Για τη συμβολή του Εμπορικού Συλλόγου Κέρκυρας στο Πρόγραμμα θα μιλήσει ο κ. Ιωάννης Αλέγρης, Πρόεδρος Συλλόγου.
Επίσης, οφείλουμε να αναφέρουμε πως το Πρόγραμμα AUTHENTICITIES αποτελεί μία συντονισμένη προσπάθεια του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης – European Union Intellectual Property Office (EUIPO) σε συνεργασία με τα γραφεία Διανοητικής Ιδιοκτησίας (εφευρέσεις, designs, trademarks) των χωρών-μελών της Ε.Ε. για την καλλιέργεια νοοτροπίας αγοράς αυθεντικών προϊόντων στους ευρωπαίους πολίτες.
Ο Ο.Β.Ι. συμμετέχει στο Πρόγραμμα με 3 ελληνικές πόλεις: τη Θεσσαλονίκη, τη Μύκονο και την Κέρκυρα.
Η σταθερή συνεργασία έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους δημότες και τους επισκέπτες του νησιού σε θέματα που αφορούν:
• Στην καταπολέμηση του παραεμπορίου.
• Στη συντεταγμένη συνεργασία, ώστε να αποτρέπεται η είσοδος και η εξάπλωση προϊόντων απομίμησης και πειρατείας στο νησί.
• Στην παραγωγή, εμπορική εξωστρέφεια και αγορά μόνο των αυθεντικών ελληνικών τοπικών προϊόντων ένδυσης, υπόδησης, ποτών, ειδών σπιτιού, κοσμημάτων, χρηστικών αντικειμένων κ.λπ..
• Στην καλλιέργεια κουλτούρας αγοράς αποκλειστικά αυθεντικών προϊόντων.
• Στη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας.
• Στη στήριξη και ενθάρρυνση των Ελλήνων δημιουργών, που ζουν και εργάζονται στο νησί, να παράγουν αποκλειστικά αυθεντικά, δικά τους προϊόντα.
• Στην πάταξη της εμπορίας παραποιημένων αγαθών, που συνεπάγεται φοροδιαφυγή.
• Στη συμβολή όλων στην προστασία της Διανοητικής Ιδιοκτησίας και των δικαιωμάτων, που έχουν όλοι όσοι δημιουργούν, κατασκευάζουν, εμπορεύονται μόνο ελληνικά και ποιοτικά προϊόντα.
Η Ελληνική Κυβέρνηση, τα τελευταία 4 χρόνια, δίνει καθημερινό αγώνα για την πάταξη του παραεμπορίου. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από την Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, από τον Αύγουστο του 2020 έως τις 23 Μαρτίου του 2023 πραγματοποιήθηκαν 43.839 έλεγχοι και κατασχέθηκαν 696.807 παραποιημένα προϊόντα. Το ύψος των προστίμων άγγιξε τα 7.093.900 ευρώ. Παράλληλα, στα e-Shops, σε 672 ελέγχους, παρατηρήθηκαν 505 παραβάσεις, ενώ κατασχέθηκαν 502.700 τεμάχια παραποίησης.
Το ύψος των προστίμων για τις συγκεκριμένες παραβάσεις άγγιξε τα 3.668.000 ευρώ, ενώ έχουν διαγραφεί πολλές ιστοσελίδες, που δεν πληρούσαν τις διατάξεις της κείμενης Νομοθεσίας. Η ζημία που προκαλεί η απομίμηση περιλαμβάνει, επίσης:
• Απώλεια κύκλου εργασιών.
• Ζημία στη φήμη και απώλεια ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.
• Σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, την ασφάλεια και το περιβάλλον.
• Υπόθαλψη άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων, όπως η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες της απάτης, του εγκλήματος στο Διαδίκτυο, των ναρκωτικών και της εμπορίας ανθρώπων.