Εγκαινιάστηκε η εξαιρετική και συνάμα πρωτότυπη Ατομική Εικαστική Έκθεση του κ. Ανδρέα Νικολαΐδη: «Σκιές Φωτιάς»
Στον χώρο του καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών θα φιλοξενηθεί έως και τις 5 Ιουνίου 2024 η Ατομική Έκθεση του κ. Ανδρέα Νικολαΐδη, με τίτλο: «Σκιές Φωτιάς», σε επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης κ. Ελένης Γατσά, τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 14 Μαΐου 2024.
Ρεπορτάζ-Φωτογραφίες: Παναγιώτα Σούγια
Για την έκθεση του κ. Ανδρέα Νικολαΐδη μας μίλησε στον εκθεσιακό χώρο η Επιμελήτριά της, Ιστορικός Τέχνης, κ. Ελένη Γατσά, η οποία ανέφερε πως: «Το θέμα της έκθεσης του Ανδρέα Νικολαΐδη είναι οι «Σκιές Φωτιάς». Ο Ανδρέας Νικολαΐδης χρησιμοποιεί το φλόγιστρο σε φωτοθερμικά χαρτιά για να δημιουργήσει μορφές, σκηνές, τοπία και, γενικά, ό,τι υπάρχει στον νου του και μέσα στη μνήμη του. Καταφέρνει βρίσκοντας εκείνο το μοναδικό σημείο, λίγο πριν καταστρέψει η φωτιά το χαρτί, να του δώσει φόρμα και να του δώσει μορφή, επειδή, όπως καταλαβαίνει κανείς, είναι πάρα πολύ εύκολο να καταστραφεί το έργο. Δηλαδή, να καεί, να γίνει στάχτη. Έχει, λοιπόν κατορθώσει να «δαμάσει» τη φωτιά, εντοπίζοντας το δευτερόλεπτο πριν από την καταστροφή, και φτιάχνει αυτό που θέλει, επιλέγοντας να κάνει σκιές, μορφές, αντικατοπτρισμούς, χωρίς να καταστρέφει τα έργα του. Το θέμα είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον και ως τεχνική είναι πάρα πολύ πρωτόγνωρη, την οποία δεν την έχει άλλος καλλιτέχνης, καθώς διακρίνεται για τη μοναδική του τεχνική και τον τρόπο που ενσωματώνει τη φωτιά στη δημιουργική διαδικασία του. Και, βέβαια, παραμένει συνεπής και σταθερός στη χάραξη του προσωπικού εικαστικού του ιδιώματος, εμβαθύνει όλο και πιο πυρετωδώς σε μια τεχνική, η οποία ανατρέπει τη συμβατική και αισθητική πραγματικότητα, αναζητώντας τον επαναπροσδιορισμό του κόσμου μέσα από μια εκ νέου προσέγγιση. Με κάθε κίνηση της φλόγας αποκαλύπτει τις λεπτομέρειες της ανθρώπινης ύπαρξης, δημιουργώντας εικόνες-σκιές συναισθημάτων και εμπειριών, που αντλούν έμπνευση από το παρελθόν και το παρόν, αναζητώντας τη σχέση μεταξύ του πραγματικού και του φανταστικού, του αυθεντικού και του τεχνητού, του ρητού και του σιωπηλού. Η φωτιά και ο χρόνος δίνουν προοπτική, επιτρέποντας στην αλλαγή να ξεδιπλωθεί, αποκαλύπτοντας τη ζωή, καθώς μετακινείται από τη σκιά στο φως, δημιουργώντας νέες διαστάσεις στην αντίληψη του χώρου και της εμπειρίας. Αυτές οι σκιές της φωτιάς αντιπροσωπεύουν την πορεία της ζωής, την εξέλιξη και την ανάδειξη των μνημονευμένων στοιχείων στη σύγχρονη πραγματικότητα.».
Επίσης, ο εξαιρετικός και αρκετά ιδιαίτερος καλλιτέχνης, κ. Ανδρέας Νικολαΐδης, μας δήλωσε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της ενδιαφέρουσας έκθεσής του πως: «Η εικαστική ενασχόλησή μου με εργαλείο τη φωτιά ξεκίνησε από ένα εντελώς τυχαία γεγονός, όταν σε μια έξοδό μου με μια παρέα, όντας ήδη φοιτητής στην Ανώτερη Σχολή Καλών Τεχνών, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα είχα αρχίσει να πλήττω και παίζοντας αμήχανα με ένα αναμμένο τσιγάρο και ένα χαρτί διαπίστωσα πως δημιουργούνταν διάφορες μορφές στο χάρτινο υλικό. Εκείνη, λοιπόν, η στιγμή υπήρξε καταλυτική για εμένα, καθώς μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα η ιδέα της ζωγραφικής με «πινέλο» μου τη φωτιά.
Ίσως, ακούγεται κάπως κυνικό ή ως κάτι απλό, αλλά στην πραγματικότητα οι ιδέες κάπως έτσι γεννιούνται από το μυαλό μας. Αλλά η ιδέα όταν δεν μένει ιδέα και αρχίζει να γίνεται πράξη, αρχίζει να βγαίνει κάτι σημαντικό.
Έτσι, σήμερα, μετά από αρκετά χρόνια ενασχόλησής μου με την τεχνική αυτή, στην ουσία από το 2008, και τη δημιουργία έργων, αλλά και τη συνεχιζόμενη έρευνά μου πάνω στην τεχνική αυτή, διαπιστώνω πως πλέον είμαι ένας άνθρωπος, ο οποίος μέσα από τις εμπειρίες της ζωής ψάχνω και παρατηρώ πάρα πολύ το πώς λειτουργεί ο άνθρωπος. Έτσι, στις πρώτες βασικές ερωτήσεις, που είχα θέσει στον εαυτό μου σχετικά με την πορεία της ζωής, που διανύει ο άνθρωπος, κατέληξα στο συμπέρασμα πως από αυτή την πορεία αρχίζουμε και συναντάμε διάφορες σκάλες, κατόπιν σε διάφορες φάσεις της ζωής ερχόμαστε αντιμέτωποι με το φαινόμενο του καθρεφτισμού, και ακολούθως παρατηρώντας τον καθρέφτη, τελικά, ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας. Ίσως, όχι απαραίτητα κυριολεκτικά, αλλά και μεταφορικά είναι σημαντικό, γιατί πάντα διεξάγεται μία πάλη μέσα από εμάς. Και, βέβαια, υπάρχει και το κομμάτι της μνήμης, η οποία για εμένα είναι εικόνες σαν από φωτογραφικό υλικό, το οποίο κάποτε δεν υπήρχε. Άρα, δημιουργεί στο μυαλό μας μία εικόνα εντελώς διαφορετική, που στην πραγματικότητα υπάρχει, ίσως, και μία εντελώς διαφορετική εκδοχή, από αυτό που πραγματικά υπάρχει.
Άρα, έχουμε: σκάλες, καθρέφτες και μνήμες, και όλα αυτά μαζί είναι Ιστορία. Δηλαδή, καταπιάστηκα λίγο με την Ιστορία, με το τι είναι πραγματικό και τι είναι μυθοπλασία. Τι ισχύει ορθώς και τι δεν ισχύει, πόσο όλο αυτό λειτουργεί και πώς τελικά καταλήγουμε σε κάτι. Δηλαδή, πολλές φορές, ας πούμε, έρχεται στο μυαλό μου ο «Μαύρος Γάτος» του Τριβιζά, και άλλες φορές σκέφτομαι αρκετά τραγούδια του Αλκίνοου Ιωαννίδη. Γιατί, για παράδειγμα, από το τραγούδι του Ιωαννίδη, με τον τίτλο: «Καθρέφτης», είναι κάτι που με έχει προβληματίσει αρκετά με τον στίχο για τη γυναίκα ταραντούλα.
Γενικά, ο καλλιτεχνικός χώρος θεωρώ πως είναι ένας χώρος, ο οποίος δεν είναι του εικαστικού, του ηθοποιού, του ζωγράφου κ.τ.λ., αλλά μπορεί να είναι απλά ο τρόπος που εκφράζει έναν άνθρωπο να εμβαθύνει σε κάτι και να περάσει με τον δικό του τρόπο οτιδήποτε από όλα αυτά που έχει αντιληφθεί.
Με αυτές, λοιπόν, τις εικόνες στοχεύω να προκαλέσω μια αίσθηση νοσταλγίας και εσωτερικής ανασκόπησης σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας και αναμνήσεων. Κάθε έργο μου είναι μια πύλη προς το παρελθόν, μια αφήγηση και μια πρόκληση στο πλούσιο ταξίδι της ανθρώπινης παράδοσης και μνήμης.».
Η είσοδος για το Καφέ είναι ελεύθερη.
Ώρες λειτουργίας έκθεσης: 8:00-19:00 (Δευτέρα, Τετάρτη-Κυριακή),13:00-19:00 (Τρίτη).
Διοργάνωση: κ. Αιμιλία Κουγιά.
Βιογραφικά στοιχεία κ. Ανδρέα Νικολαΐδη:
Ο κ. Ανδρέας Νικολαΐδης γεννήθηκε το 1988, στη Λεμεσό της Κύπρου. Σπούδασε Ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, από το 2007 έως το 2012, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Άγγελου Αντωνόπουλου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του παρακολούθησε, επίσης, εργαστήρια γλυπτικής και φωτογραφίας, εμπλουτίζοντας έτσι τις γνώσεις του και τις δεξιότητές του σε διάφορους τομείς της Τέχνης. Από το 2008, ασχολείται επαγγελματικά με τη Ζωγραφική, διδάσκοντας μαθητές και σπουδαστές. Ενεργά συμμετέχει σε ομαδικές εκθέσεις από το 2007 και έχει παρουσιάσει τα έργα του σε σημαντικές γκαλερί και μουσεία. Μερικές από τις σημαντικότερες εκθέσεις στις οποίες έχει συμμετάσχει περιλαμβάνουν:
2017: Συμμετοχή σε Ομαδική Έκθεση στο Μουσείο «Γ. Γουναρόπουλος», με τίτλο: «Πέρα από τη φύση».2021: Συμμετοχή σε Ομαδική έκθεση στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, με τίτλο: «1821, Οπτική μιας Επανάστασης», σε διοργάνωση GRCOLLECTORS.
2022: Πρώτη ατομική έκθεση στη γκαλερί 7, με τίτλο «Ίχνη φωτιάς», σε επιμέλεια του κ. Ανδρέα Ιωαννίδη.
2023: Διατομική έκθεση με την κ. Ευγενία Γαλανοπούλου, στον Χώρο Τέχνης «Imagine Visual Arts», σε επιμέλεια της κ. Ελένης Γατσά.