ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Σάββατο | 2 Δεκεμβρίου 2023
Αττική Τοπική Αυτοδιοίκηση

Καθοριστική η συμβολή του 1544 και των συνεργείων άμεσης επέμβασης στη βελτίωση του οδικού δικτύου της Αττικής

Ο τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός 1544 αποτελεί αποδεδειγμένα πλέον ένα αποτελεσματικό τεχνολογικό εργαλείο, το οποίο συμβάλλει στην επίτευξη του στρατηγικού σχεδίου της Περιφέρειας Αττικής στον τομέα της οδικής ασφάλειας και της βελτίωσης του οδικού δικτύου.
Ιστορία Κεντρικός Τομέας Κοινωνία

Εξαιρετική η διάλεξη του κορυφαίου ερευνητή της κοπτικής γλώσσας π. Ugo Zanetti στην Εταιρεία Φίλων του Λαού, στην Αθήνα

Το απόγευμα της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου 2023, στον χώρο της Εταιρείας Φίλων του Λαού, στην Αθήνα, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων μαθημάτων της Καθηγήτριας Αραβικού Πολιτισμού και Αραβικής Λογοτεχνίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Ελένης Κονδύλη, ο καλεσμένος της, κορυφαίος ερευνητής της κοπτικής γλώσσας, αλλά και άλλων αρχαίων ανατολικών γλωσσών, π. Ugo Zanetti, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λουβαίν, έδωσε μια εξαιρετική διάλεξη, στην ελληνική γλώσσα, με θέμα: «Μοναχισμός στις σκήτες της ερήμου, άλλοτε και τώρα.».
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σύσκεψη φορέων για τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Πάτρας

Το απόγευμα της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου 2023, με πρωτοβουλία της Δημοτική Αρχή του Δήμου Πατρέων, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική σύσκεψη στο Δημαρχείο της Πάτρας σχετική με τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης, όπου συμμετείχαν φορείς της πόλης, οι οποίοι μεταξύ άλλων εκτίμησαν σε ποιο σημείο βρίσκεται το ζήτημα αυτό, προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι διάφοροι φορείς και πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα διάφορα εμπόδια που βάζει η κυβερνητική πολιτική στο σοβαρό αυτό κοινωνικό θέμα.

Ξεκίνησε το πρόγραμμα δωρεάν στειρώσεων αδέσποτων ζώων του Δήμου Γαλατσίου

Το Γραφείο Προστασίας Ζώων του Δήμου Γαλατσίου ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα πρόγραμμα δωρεάν στειρώσεων μέσω του Προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ», για αδέσποτα ζώα στην πόλη.

Υπογράφτηκε σύμβαση για την αξιοποίηση και προβολή των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την υλοποίηση του υποέργου: «Υπηρεσίες για τη δημιουργία ενιαίου δίκτυο και ψηφιακού αποθέματος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 143.381,45 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση Υγεία

«Η Πρόληψη κοντά μας» - Ολοκληρώθηκε η δράση ιατρικών ελέγχων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Οι υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής υγείας (προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος, αλλεργικά τεστ, πνευμονολογικός...
Δυτική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Υπογραφή σύμβασης για τη ριζική ανάπλαση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου Γρεβενών

Το έργο αφορά στην καθολική αναβάθμιση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαίνια νέων παιδικών χαρών σε Χωρύγι και Μυριόφυτο του Δήμου Κιλκίς

Αύριο το απόγευμα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 5:30, ο Δήμαρχος Κιλκίς,...

«Σκοτσέζικο Ντους», της Χρύσας Σπηλιώτη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα | Από 2 Δεκεμβρίου 2023, στο Θέατρο «ΠΡΟΒΑ»

Ο κ. Σωτήρης Τσόγκας, εμπνευσμένος από το κείμενο, του οποίου υπογράφει και τη θεατρική προσαρμογή, με τη σκηνοθετική αριστοτεχνική του ματιά, μας βάζει διαδραστικά στο κλίμα της δημιουργίας μια θεατρικής παράστασης, από τα καμαρίνια έως τη σκηνή. Κωμικές μέχρι δακρύων σκηνές εξελίσσονται μπροστά στα...
Ιόνια Νησιά Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Διαπόντια Νησιά εξέφρασαν με ψήφισμα τους σύλλογοι της περιοχής

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερεικούσας-Μαθρακίου: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ» Εμείς όλοι, οι ακρίτες κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων (Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου), από το  βοριοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, ενώνουμε τις φωνές με Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, Συλλόγους και συλλογικότητες, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην προσπάθεια καταστροφής του τόπου μας με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου μεταξύ των Διαποντίων Νησιών. Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη...
Εικαστικά Κεντρικός Τομέας Πολιτισμός

Εγκαινιάστηκε η έκθεση: «Πόρτες και Πέτρες», του Φίλιππου Βαζάκα, στη Black Duck Gallery

Χθες το βράδυ, Τρίτη 21 Μαρτίου 2023, εγκαινιάστηκε η εξαιρετική Έκθεση Ζωγραφικής του κ. Φίλιππου Βαζάκα, με τίτλο: «Πόρτες και Πέτρες», ή και αντίστροφα: «Πέτρες και Πόρτες», στον φιλόξενο χώρο της Black Duck Gallery (Χρήστου Λαδά 9Α, Αθήνα), σε επιμέλεια/artwork της κ. Δήμητρας Αποστόλου.

Της Παναγιώτας Σούγια

Σε αυτήν την έκθεση, ο διακεκριμένος Ζωγράφος, κ. Φίλιππος Βαζάκας, παρουσιάζει έργα δύο συλλογών του, τις οποίες δημιούργησε κατά την περίοδο που κατοικούσε στο Παρίσι, από το 2001 έως το 2017).
Πρόκειται για ρεαλιστικά έργα, βασισμένα στη μνήμη και στο συναίσθημα, καθώς οι «πόρτες και οι πέτρες» ως έννοιες και ως αξίες εκφράζουν την προσωπική εσωτερική αναζήτηση του ζωγράφου.

Στο περιθώριο των εγκαινίων της σημαντικής αυτής έκθεσης, ο «οικοδεσπότης» εικαστικός καλλιτέχνης, κ. Φίλιππος Βαζάκας, δήλωσε στην εφημερίδα μας πως: «Το θέμα της έκθεσης είναι «Πέτρες και Πόρτες» και «Πόρτες και Πέτρες». Το κεντρικό θέμα σχετίζεται με κάποια έργα από δύο συλλογές Ζωγραφικής, που είχα φιλοτεχνήσει όταν ζούσα στο Παρίσι. Είναι κάποιες δημιουργίες, τις οποίες δεν είχα την ευκαιρία να δείξω στην Ελλάδα, λόγω της μακρόχρονης απουσίας μου. Από τη στιγμή που επέστρεψα στην Ελλάδα, από το 2018 και μετά, μέχρι να τακτοποιηθώ και να συνέλθω από τη μετακόμιση πέρασε ένα χρονικό διάστημα. Μετά προέκυψε η πανδημία του κορωνοϊού και κλειστήκαμε όλοι στα σπίτια και στον εαυτό μας. Οπότε, τώρα, νομίζω πως ήρθε πια η ώρα να κάνω την πρώτη μου ατομική έκθεση από τότε που γύρισα.
Βέβαια, πριν από το 2001, υπήρχε δραστηριότητα στον ελληνικό χώρο. Ήμουν στο Παγκράτι, όπου είχα εκθέσεις ατομικές και ομαδικές. Από τότε που γύρισα από το Παρίσι είναι η πρώτη μου ατομική έκθεση και μια ευκαιρία να πω σε όλες και όλους: «Γειά σας, εδώ είμαι, επανήλθα…».».
Επίσης, στο ερώτημά μας: «Πώς συνδυάζονται οι πέτρες και οι πόρτες;», ο κ. Βαζάκας απάντησε πως: «Πρώτα απ’ όλα συνδυάζονται λόγω των υλικών, τα οποία είναι γήινα. Όμως, πιο μεγάλη σημασία έχει το συμβολικό κομμάτι τους. Όσον αφορά στις πόρτες, θα μου επιτρέψετε να πω ότι για εμένα η ζωή είναι ένα τεράστιο λιβάδι, διάσπαρτο με διάφορες πόρτες, μεταξύ των οποίων περιφερόμαστε. Κάποια από αυτές τις πόρτες μας κάνει ένα «κλικ», μας δημιουργεί μια αίσθηση. Πάμε και την ανοίγουμε, και βλέπουμε τι υπάρχει από πίσω. Μπορεί να είναι ο γάμος μας, μπορεί να είναι ο θάνατος του πατέρα μας, μπορεί να είναι οτιδήποτε. Έτσι πορευόμαστε στη ζωή. Δηλαδή, λίγο διαισθητικά, λίγο χωρίς να ξέρουμε το γιατί, λίγο στην τύχη, ανοίγουμε κάποιες από αυτές τις πόρτες. Γι’ αυτό και όταν είχα παρουσιάσει την ενότητα με τις Πόρτες στο Παρίσι, όπου έγινε αυτή η συλλογή, την είχα ονομάσει «Περάσματα» και όχι «Πόρτες». Θεωρώ ότι κάθε πόρτα είναι ένα πέρασμα, διότι πολλές φορές κάποιοι την αντιμετωπίζουν ως κάτι κλειστό, ως ένα αντικείμενο που σε αποκλείει από κάτι άλλο.
Για εμένα η Πόρτα είναι κάτι το οποίο μας προσκαλεί να την ανοίξουμε, για να δούμε τι έχει από πίσω, για να συναντήσουμε κάτι. Αυτή είναι η διαφορά της πόρτας από την πέτρα για εμένα, δηλαδή, ότι πιο πολύ είναι το πέρασμα.

Από την άλλη, η Πέτρα, η άλλη θεματική, θεωρώ πως κουβαλάει όλη τη διαδρομή της ανθρωπότητας, τη μνήμη, την Ιστορία.
Η Πέτρα μεταλλάσσεται συνεχώς. Από βουνό γίνεται βράχος. Ο βράχος γίνεται κοτρόνες και λιθάρια, τα οποία τα παίρνουμε κάποια στιγμή εμείς οι άνθρωποι και χτίζουμε ένα σπίτι, το οποίο στο διάβα των αιώνων γκρεμίζεται. Τα λιθάρια αυτά και όλα τα φερτά υλικά κάποια στιγμή πέφτουν μέσα στα ποτάμια. Τα ποτάμια αυτά ξεβράζουνε εκείνες τις πέτρες στη θάλασσα. Η θάλασσα τα θρυμματίζει και τα κάνει άμμο. Και, ξαφνικά, βλέπουμε ένα κοριτσάκι ή αγοράκι, ένα παιδάκι σε μια παραλία, με τον κουβά του, που έχει πάρει άμμο και φτιάχνει σπιτάκια.
Μπορεί αυτή η άμμος να είναι ένα βουνό, που υπήρχε στην παλαιολιθική εποχή και να είναι μάρτυρας όλης της ανθρωπότητας, όλης της Ιστορίας της Γης, και όχι μόνον του ανθρώπου. Πράγμα το οποίο για εμένα κάνει την πέτρα κάτι ζωντανό. Και έτσι προσπάθησα με αυτόν τον τρόπο, τον οποίο χρησιμοποιώ με τα χρώματα και το πινέλο μου, να αποδώσω αυτή την οργανικότητα, αυτό το ζωντανό στοιχείο της πέτρας.
Έτσι, λοιπόν, «πάντρεψα» τις δύο αυτές θεματικές, επειδή είναι γήινα τα στοιχεία τους, και όπως, ενδεχομένως, παρατηρείτε στους πίνακές μου, έχω ζωγραφίσει πάνω σε φυσικό λινό. Αλλά και στους πιο πολλούς πίνακες έχω μεγάλη επιφάνεια που δεν είναι ζωγραφισμένη, καλυμμένη με χρώμα, ώστε να διαβάσει ο θεατής ακόμη πιο πολύ αυτή τη ζωντανή σχέση με τα φυσικά υλικά, όπως η πέτρα, το ξύλο και το λινό, το οποίο είναι το μέσον που εκφράζομαι και αποτυπώνω την εργασία μου.».

Τέλος, ολοκληρώνοντας ο κ. Βαζάκας τόνισε πως: «Πιστεύω πως ο χώρος του «Black Duck» είναι πολύ φιλόξενος, ζεστός, αναδεικνύει τα έργα, και ο επισκέπτης μπορεί να συνδυάσει την έξοδό του με την επίσκεψή του και στην έκθεση, όπου θα παραβρίσκομαι αρκετές ώρες καθημερινά, ώστε να μπορώ να συνομιλώ με τους επισκέπτες της έκθεσης.».

Επίσης, οφείλουμε να αναφέρουμε πως η σπουδαία αυτή έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 30 Μαρτίου 2023, ενώ οι ώρες λειτουργίας τις είναι: Δευτέρα έως Σάββατο 13:00–21:00 και Κυριακή 18:00-21:00.