ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Παρασκευή | 1 Δεκεμβρίου 2023
Αττική Τοπική Αυτοδιοίκηση

Καθοριστική η συμβολή του 1544 και των συνεργείων άμεσης επέμβασης στη βελτίωση του οδικού δικτύου της Αττικής

Ο τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός 1544 αποτελεί αποδεδειγμένα πλέον ένα αποτελεσματικό τεχνολογικό εργαλείο, το οποίο συμβάλλει στην επίτευξη του στρατηγικού σχεδίου της Περιφέρειας Αττικής στον τομέα της οδικής ασφάλειας και της βελτίωσης του οδικού δικτύου.
Ιστορία Κεντρικός Τομέας Κοινωνία

Εξαιρετική η διάλεξη του κορυφαίου ερευνητή της κοπτικής γλώσσας π. Ugo Zanetti στην Εταιρεία Φίλων του Λαού, στην Αθήνα

Το απόγευμα της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου 2023, στον χώρο της Εταιρείας Φίλων του Λαού, στην Αθήνα, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων μαθημάτων της Καθηγήτριας Αραβικού Πολιτισμού και Αραβικής Λογοτεχνίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Ελένης Κονδύλη, ο καλεσμένος της, κορυφαίος ερευνητής της κοπτικής γλώσσας, αλλά και άλλων αρχαίων ανατολικών γλωσσών, π. Ugo Zanetti, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λουβαίν, έδωσε μια εξαιρετική διάλεξη, στην ελληνική γλώσσα, με θέμα: «Μοναχισμός στις σκήτες της ερήμου, άλλοτε και τώρα.».
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σύσκεψη φορέων για τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Πάτρας

Το απόγευμα της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου 2023, με πρωτοβουλία της Δημοτική Αρχή του Δήμου Πατρέων, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική σύσκεψη στο Δημαρχείο της Πάτρας σχετική με τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης, όπου συμμετείχαν φορείς της πόλης, οι οποίοι μεταξύ άλλων εκτίμησαν σε ποιο σημείο βρίσκεται το ζήτημα αυτό, προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι διάφοροι φορείς και πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα διάφορα εμπόδια που βάζει η κυβερνητική πολιτική στο σοβαρό αυτό κοινωνικό θέμα.

Ξεκίνησε το πρόγραμμα δωρεάν στειρώσεων αδέσποτων ζώων του Δήμου Γαλατσίου

Το Γραφείο Προστασίας Ζώων του Δήμου Γαλατσίου ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα πρόγραμμα δωρεάν στειρώσεων μέσω του Προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ», για αδέσποτα ζώα στην πόλη.

Υπογράφτηκε σύμβαση για την αξιοποίηση και προβολή των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την υλοποίηση του υποέργου: «Υπηρεσίες για τη δημιουργία ενιαίου δίκτυο και ψηφιακού αποθέματος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 143.381,45 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση Υγεία

«Η Πρόληψη κοντά μας» - Ολοκληρώθηκε η δράση ιατρικών ελέγχων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Οι υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής υγείας (προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος, αλλεργικά τεστ, πνευμονολογικός...
Δυτική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Υπογραφή σύμβασης για τη ριζική ανάπλαση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου Γρεβενών

Το έργο αφορά στην καθολική αναβάθμιση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαίνια νέων παιδικών χαρών σε Χωρύγι και Μυριόφυτο του Δήμου Κιλκίς

Αύριο το απόγευμα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 5:30, ο Δήμαρχος Κιλκίς,...

«Σκοτσέζικο Ντους», της Χρύσας Σπηλιώτη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα | Από 2 Δεκεμβρίου 2023, στο Θέατρο «ΠΡΟΒΑ»

Ο κ. Σωτήρης Τσόγκας, εμπνευσμένος από το κείμενο, του οποίου υπογράφει και τη θεατρική προσαρμογή, με τη σκηνοθετική αριστοτεχνική του ματιά, μας βάζει διαδραστικά στο κλίμα της δημιουργίας μια θεατρικής παράστασης, από τα καμαρίνια έως τη σκηνή. Κωμικές μέχρι δακρύων σκηνές εξελίσσονται μπροστά στα...
Ιόνια Νησιά Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Διαπόντια Νησιά εξέφρασαν με ψήφισμα τους σύλλογοι της περιοχής

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερεικούσας-Μαθρακίου: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ» Εμείς όλοι, οι ακρίτες κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων (Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου), από το  βοριοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, ενώνουμε τις φωνές με Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, Συλλόγους και συλλογικότητες, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην προσπάθεια καταστροφής του τόπου μας με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου μεταξύ των Διαποντίων Νησιών. Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη...
Βόρειος Τομέας Εικαστικά Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαινιάστηκε η 61η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής στο Κέντρο Ελληνικής Κεραμικής στο Μαρούσι

Την 61η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής, των διακριθέντων έργων του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Καλλιτεχνικής Κεραμικής, εγκαινίασε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, στο Κέντρο Ελληνικής Κεραμικής-Αίθουσα «Αλέξανδρος Γαρδέλης», παρουσία μελών της Διοίκησης, του Δημοτικού Συμβουλίου, κεραμιστών και φίλων της κεραμικής Τέχνης.

Καλωσορίζοντας τους παριστάμενους, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα του πολιτιστικού και καλλιτεχνικού αυτού γεγονότος, το οποίο χαρακτήρισε ως: «Μία μεγάλη γιορτή για τους Έλληνες Κεραμίστες» και ως: «Θεσμό για την πόλη του Αμαρουσίου, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία, την πολιτιστική ταυτότητα και παράδοσή της. Ο χαρακτηρισμός του Αμαρουσίου ως Κεραμούπολη, αποτελεί σπουδαία κληρονομιά, την οποία οφείλουμε να τιμούμε και να προάγουμε.» και ακόμη έκανε ειδική αναφορά στο Κέντρο Ελληνικής Κεραμικής, προαναγγέλλοντας θετικά αποτελέσματα στο ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας πω, πως το δίκαιο αίτημά μας, το «Κέντρο Ελληνικής Κεραμικής» να παραχωρηθεί ως διατηρητέο πολιτιστικό οίκημα και να περιέλθει η διαχείρισή του στον Δήμο Αμαρουσίου, βρίσκει θετική αποδοχή. Η προ ημερών συνάντησή μου με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη γι’ αυτό το θέμα φέρνει θετικά αποτελέσματα. Προχωρούμε σε εκείνες τις ενέργειες, προκειμένου αυτός ο χώρος να περιέλθει στη διαχειριστική χρήση του Δήμου βάσει συγκεκριμένης προγραμματικής συμφωνίας και ο Δήμος να μπορέσει να υλοποιήσει επιτέλους ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακαίνισης και μετασχηματισμού του Κέντρου αυτού σε έναν Διεθνή Πολυχώρο Κεραμικής, όπως αξίζει στην ιστορία του Κέντρου και της πόλης μας.».

Επίσης, ο κ. Αμπατζόγλου επισήμανε πως: «Αυτή η θετική εξέλιξη πιστεύουμε πως θα είναι ο σημαντικότερος σταθμός στην ιστορία της θεσμικής σχέσης του Δήμου και με την Κεραμική Τέχνη και την Πανελλήνια Ένωση Κεραμιστών. Και θα μας επιτρέψει να χαράξουμε μία τελείως καινούργια πορεία σε νέες βάσεις, αξιοποιώντας και αναδεικνύοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά, δημιουργώντας έναν πολιτιστικό χώρο, ικανό να προσφέρει σύγχρονα προϊόντα και υπηρεσίες στους χιλιάδες φίλους της Κεραμικής Τέχνης, εντός και εκτός Ελλάδας.», ενώ αναφερόμενος στα πεπραγμένα στον τομέα του Πολιτισμού, έκανε λόγο στα βασικά σημεία, που όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Αποτελούν δείγμα γραφής της τετραετούς θητείας μας, αλλά και εγγύηση για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουμε στο μέλλον, έχοντας, παράλληλα, εξασφαλίσει μία βασική συνθήκη για να μπορέσει ο Δήμος να αναπτυχθεί, που είναι η εξυγίανση των οικονομικών του.».
Ακόμη, ο κ. Αμπατζόγλου ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Από την πρώτη στιγμή της αυτοδιοικητικής μας πορείας, το 2019, εξελίξαμε όσα παραλάβαμε, δημιουργώντας νέα πεδία πολιτιστικής δράσης, με σύγχρονες υποδομές και καινοτόμες υπηρεσίες, καθώς θεωρούμε τον Πολιτισμό ως βασικό πυλώνα ανάπτυξης μίας τοπικής κοινωνίας.
Παραδώσαμε έναν χώρο στολίδι στους Μαρουσιώτες, τον Πολυχώρο «Άρτεμις», ενώ εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση και μετατρέπουμε σ’ ένα κτήριο κόσμημα τη Βίλα Λουμίδη, ένα ακόμη πολιτιστικό σημείο αναφοράς για το κέντρο της πόλης. Μαζί με όλα όσα αναβαθμίσαμε, το Πρόγραμμα Πολιτιστικών Διαδρομών, με περιηγήσεις γνώσης και αναψυχής σε σημεία ενδιαφέροντος της πόλης, συνέβαλε σημαντικά στην εξωστρέφεια του Αμαρουσίου και έγινε πόλος έλξης για εκατοντάδες συμπολίτες μας. Ο Μαθητικός Διαγωνισμός Κεραμικής για δύο συνεχόμενες χρονιές είχε μεγάλη επιτυχία, τον οποίο και θα εξελίξουμε.» και ολοκλήρωσε τονίζοντας πως: «Περισσότεροι από 140.000 συμπολίτες μας συμμετείχαν στο σύνολο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Δήμου μας. Αυτό το νούμερο μαρτυρά τη δίψα του κόσμου για Πολιτισμό, αλλά και τη Μητροπολιτικότητα του Αμαρουσίου.».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών (Π.Ε.Κ.Α.), κ. Νίκος Βαλλάτος, στον χαιρετισμό του μετά το θερμό καλωσόρισμα σημείωσε μεταξύ άλλων πως: «Κάθε νέα Πανελλήνια Έκθεση δίνει μια καινούρια δύναμη στον θεσμό και τιμάει τους χιλιάδες κεραμιστές, που συμμετείχαν όλα αυτά τα χρόνια. Η σημερινή, 61η Πανελλήνια, είναι μια έκθεση με έμπνευση, αισθητική και τεχνική, με τους κεραμίστες μας πρωταγωνιστές. Είναι εκείνοι που κρατάνε τον θεσμό ζωντανό. Ωστόσο, για να διατηρηθεί αυτός ο ιστορικός θεσμός όλα αυτά τα χρόνια, εργάζονται πάρα πολλοί άνθρωποι. Η καλή συνεργασία με τον Δήμο, την Ένωση Κεραμιστών και του Συνεταιρισμού, που φιλοξενεί την έκθεση, διατήρησε αυτό το πολιτιστικό γεγονός όλα αυτά τα χρόνια. Ο χώρος της κεραμικής είναι μια ζωντανή ιστορία για το Μαρούσι και για τη χώρα μας, και έχει ιστορία, παρόν και μέλλον. Και πιστεύω ότι ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Αμπατζόγλου θα είναι ο Δήμαρχος, που, μαζί και με την Ένωση Κεραμιστών, θα είναι αυτοί που θα δώσουν τη λύση για τη διαφύλαξη της ιστορίας του Αμαρουσίου.».

Επίσης, χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και η Αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Πολιτισμού, κ. Ρένα Χαλιώτη, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε πως: «Η πλούσια και μακραίωνη παράδοση της Αγγειοπλαστικής Τέχνης στο Μαρούσι, το ανέδειξε στο μεγαλύτερο κέντρο αγγειοπλαστικής σε πανελλήνιο επίπεδο, και μέχρι σήμερα αποτελεί τον κυριότερο σταθμό για την ιστορία της νεότερης ελληνικής Κεραμικής Τέχνης. Σήμερα, στο Κέντρο Κεραμικής Τέχνης εξακολουθούν να λειτουργούν εργαστήρια που κατασκευάζουν αγγεία, αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα, που μεταβιβάζουν την Τέχνη της Κεραμικής και την αγάπη γι’ αυτήν στις νεότερες γενιές, και στους εν δυνάμει νέους εκπροσώπους της Τέχνης, που θα αναδείξει ο θεσμός της Πανελλήνιας Έκθεσης. Το ετήσιο ραντεβού μας με τους δημιουργούς και τα έργα τους, στον γνώριμο χώρο της Πανελλήνιας Έκθεσης Κεραμικής, είναι και φέτος γεγονός. Καλή επιτυχία στην 61η διοργάνωση.».

Ακόμη, οφείλουμε να αναφέρουμε πως στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν, μεταξύ άλλων: η Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών κ. Λουκία Κεφαλογιάννη, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Σμυρνής, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Α. κ. Νικόλαος Πέππας και η Αντιπρόεδρος κ. Κατερίνα Βουρλάκη, ο Πρόεδρος του ΟΚΟΙΠΑΔΑ κ. Πέτρος Κόνιαρης, η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και Ισότητας κ. Ελένη Λέκκα, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Γιάννης Νικολαράκος, Επαμεινώνδας Γαρδέλης, Παναγιώτης Σαγρής, Κωνσταντίνος Βλάχος και Μαίρη Διακολιού, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων της πόλης.

Κατά την τελετή των εγκαινίων στους διακριθέντες κεραμίστες του 61ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Κεραμικής 2023 απονεμήθηκαν τα ακόλουθα βραβεία και οι έπαινοι:
1oΒραβείο: ΠΑΤΣΕΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ – ΟΙ ΛΟΞΟΙ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ
2oΒραβείο: ΙΩΑΝΝΟΥ ΜΑΓΚΥ – ΑΝΘΙΣΜΕΝΗ ΦΛΙΤΖΑΝΙΑ
3o Βραβείο: ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΩ – ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΚΙΝΗΣΙΑΣ.
ΕΠΑΙΝΟΙ ΑΒ
ΑΛΕΞΑΚΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ-ΜΑΡΙΝΑ – ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ
ΚΑΡΑΚΩΝΤΗ ΒΑΣΩ – ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ
ΜΑΛΙΑΡΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ – ΑΠΟΥΣΙΑ
ΜΗΛΙΟΥ ΒΙΒΗ – ΑΣΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ
ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ ΣΤΕΛΛΑ – ΜΕ ΛΕΝΕ ΗΒΗ
ΠΛΕΣΣΑ ΜΑΡΙΝΑ – ΤΡΩΤΟΤΗΤΑ.

Η Έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2023 και θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00-21:00, με ελεύθερη είσοδο.