Διεθνής διάκριση για το «Νέο Κρητικό Κουαρτέτο» του Ωδείου Δήμου Ηρακλείου Κρήτης
Σπουδαία διάκριση για το «Νέο Κρητικό Κουαρτέτο» του Ωδείου και της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κρήτης του Δήμου Ηρακλείου, στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό του προγράμματος «MERITA».
Το «Νέο Κρητικό Κουαρτέτο» άνοιξε τα φτερά του, ξεκινώντας μια λαμπρή Διεθνή Καριέρα, τιμώντας την Κρήτη και την Ελλάδα, με τη σημαντική διάκριση που έλαβε, συμμετέχοντας σε Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό μέσω του προγράμματος «MERITA», το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση-European Education and Culture Executive Agency (E.A.C.E.A.) και εκπροσωπείται από το Le Dimore del Quartetto, με έδρα το Μιλάνο της Ιταλίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως το «Νέο Κρητικό Κουαρτέτο» ήταν η μοναδική συμμετοχή από την Ελλάδα, ανάμεσα σε 61 συμμετέχοντες από 27 ευρωπαϊκές χώρες, από τις οποίες διακρίθηκαν οι 38, μεταξύ των οποίων και η ελληνική συμμετοχή.
Το «Νέο Κρητικό Κουαρτέτο» ιδρύθηκε το 2018, στο Ωδείο του Δήμου Ηρακλείου, από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Ωδείου, τον διακεκριμένο βιολονίστα κ. Γεώργιο Δεμερτζή.
Τα μέλη του κουαρτέτου είναι οι κ.κ.: Γιάννης Μαγειρόπουλος (βιολί), Γεώργιος Χλιαβώρας (βιολί), Στέφανος Συμεωνίδης (βιόλα) και Κωστής Σπυριδάκης (τσέλο).

Σε ό,τι αφορά στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «MERITA», οφείλουμε να αναφέρουμε πως το πρόγραμμα αυτό δημιούργησε μια ψηφιακή πλατφόρμα, που αυξάνει την προβολή και την κυκλοφορία των αναδυόμενων ευρωπαϊκών κουαρτέτων εγχόρδων, προωθώντας, παράλληλα, την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά.
Τα 38 διακεκριμένα κουαρτέτα θα έχουν τα ακόλουθα προνόμια:
-Να αναπτύξουν καινοτόμα έργα.
-Να συμμετάσχουν σε 3, τουλάχιστον, αμειβόμενες παραστάσεις στην Ευρώπη.
-Να γίνουν μέρος μιας διεθνούς κυκλοφορίας.
-Να λαμβάνουν μέρος σε καλλιτεχνικές κατοικίες σε ιστορικά σπίτια.
-Να συμμετέχουν σε δίκτυο με 17 διεθνή πολιτιστικά ιδρύματα.
-Να παρουσιάσουν το καινοτόμο έργο διαδικτυακά, με διεθνείς διοργανωτές συναυλιών.
-Να επιλεγούν για να πραγματοποιήσουν συναυλίες εκτός Ε.Ε., στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ελβετία, την Κίνα και τις Η.Π.Α.
-Να αποκτήσουν πρόσβαση σε διαδικτυακές εκπαιδεύσεις κ.ά..