«Blues… Η Μητέρα της Σύγχρονης Μουσικής»
Ο Συγγραφέας του εξαιρετικού αυτού βιβλίου, κ. Χρήστος Κωνσταντινίδης, γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Νέα Ιωνία, έχοντας από μικρό παιδί μία ιδιαίτερη έφεση στους αριθμούς και στις νότες. Με το βιβλίο του, με τίτλο: «Blues… Η Μητέρα της Σύγχρονης Μουσικής», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Παρασκήνιο», μας μιλάει για τη σύγχρονη μουσική, αλλά και για τον ευρύτερο πολιτισμό μας.
Της Παναγιώτας Σούγια
Σύμφωνα με τον συγγραφέα: «Από την εποχή που ξεκινάει ο 20ος αιώνας μέχρι την αναγνωρισμένη σύγχρονη ποπ τραγουδίστρια, που βλέπουμε στην τηλεόραση, υπάρχει μια σύνδεση, ένα νήμα, που συνδέει χρονολογικά και πολιτισμικά το σήμερα έως πίσω στη δημιουργία του Blues. Ο Μισισιπής, οι βαμβακοφυτείες, η σκληρή εργασία, η κακομεταχείριση, τα ποταμόπλοια, οι ατμομηχανές και ολόκληρη η έκταση του δέλτα του Μισισιπή είναι το σκηνικό, που διαδραματίστηκε το αμερικάνικο «έργο», που είχε σαν μουσική υπόκρουση τα Blues τραγούδια.».
Έτσι, λοιπόν, ο εμφανώς πολιτικοποιημένος συγγραφέας, περνάει από πολλούς «σταθμούς», όπως το Rock’n Roll και τους Hippies, και συνεχίζει την αφήγηση γεγονότων και καταστάσεων με πολλές αναφορές και στη χώρα μας την Ελλάδα. Από τις φυτείες στον Μισισιπή μέχρι τη σημερινή ποπ μουσική βλέπουμε το Blues όχι μόνον σαν γενεσιουργό στοιχείο, αλλά και σαν συνδετικό κρίκο. Το ακούμε στην ποπ, στη ροκ και σε πολλά σύγχρονα είδη. Στο ζήτημα αυτό βρίσκεται και το καταπληκτικό της υπόθεσης, διότι έχουμε τελείως αμόρφωτους και προκλητικά βασανισμένους ανθρώπους, οι οποίοι δημιουργούν μια ολοκληρωμένο μουσική αντίληψη, που φτάνει να επηρεάσει όλον τον πλανήτη. Δηλαδή, αυτό που δεν μπόρεσαν να πάνε παραπέρα φοβερά μορφωμένοι μουσικοί, το κατάφεραν εξαθλιωμένοι άνθρωποι, που καλά-καλά δεν ήξεραν γραφή και ανάγνωση.
Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε όλο το αναγνωστικό κοινό, επιπλέον, όμως, για μουσικούς ή επίδοξους μουσικούς, καθώς στο τέλος του αναλύονται τα βασικά συστατικά αυτής της μουσικής.
Ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, χωρίς σε κανένα σημείο του βιβλίου να προσπαθεί να παραστήσει τον μουσικολόγο ή τον ιστορικό, γράφει με γνώμονα τη χαρά για τη συγκεκριμένη μουσική και για ό,τι πολιτικοκοινωνικό την περιβάλει, δίνοντας, ωστόσο, τον δικό του γενικό ορισμό της Blues μουσικής, που είναι η μουσική που δημιουργήθηκε στις αφροαμερικανικές κοινότητες του αμερικάνικου νότου την περίοδο των αρχών του 20ου αιώνα.
Διαβάζοντας κανείς το ενδιαφέρον αυτό βιβλίο αντιλαμβάνεται πως ο προηγούμενος γενικόλογος ορισμός γίνεται πιο συγκεκριμένος, καθώς προκύπτει αβίαστα από την παρατιθέμενη σύγκριση της εκάστοτε ποπ μουσικής με αυτό το αφροαμερικανικό μουσικό ιδίωμα.
Ο αναγνώστης αρχικά παρακολουθεί καθαρά ιστορικές αναφορές, ενώ στη συνέχεια ενημερώνεται για τις μουσικές εξελίξεις της σύγχρονης μουσικής, τη σχέση της με το Blues και την ίδια την Blues σκηνή της κάθε εποχής.
Επίσης, ο συγγραφέας παρουσιάζει ανεπηρέαστος τις διάφορες πολιτικοκοινωνικές προεκτάσεις της περιόδου της πρώτης άνθησης της Blues στο έντονα ρατσιστικό περιβάλλον των Η.Π.Α., ενώ πολύ χρήσιμο είναι και το μουσικό μέρος του βιβλίου,, όπου με περιεκτικό τρόπο παρουσιάζονται οι βασικές και χαρακτηριστικές ιδιότητες της μουσικής.
