ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Δευτέρα | 4 Δεκεμβρίου 2023
Δυτική Μακεδονία Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Μετά από την ένταξη στο Ε.Σ.Π.Α. 2021-2027 συνεχίζεται η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Κοζάνης

Συνεχίζεται η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Κοζάνης, έπειτα από την ένταξη της πράξης: «Συνέχιση λειτουργίας Κέντρου Κοινότητας Δήμου Κοζάνης» στο πρόγραμμα: «Δυτική Μακεδονία 2011-2027», χρηματοδοτούμενου ύψους 402.655,21 ευρώ.
Ιστορία Κεντρικός Τομέας Κοινωνία

Εξαιρετική η διάλεξη του κορυφαίου ερευνητή της κοπτικής γλώσσας π. Ugo Zanetti στην Εταιρεία Φίλων του Λαού, στην Αθήνα

Το απόγευμα της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου 2023, στον χώρο της Εταιρείας Φίλων του Λαού, στην Αθήνα, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων μαθημάτων της Καθηγήτριας Αραβικού Πολιτισμού και Αραβικής Λογοτεχνίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Ελένης Κονδύλη, ο καλεσμένος της, κορυφαίος ερευνητής της κοπτικής γλώσσας, αλλά και άλλων αρχαίων ανατολικών γλωσσών, π. Ugo Zanetti, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λουβαίν, έδωσε μια εξαιρετική διάλεξη, στην ελληνική γλώσσα, με θέμα: «Μοναχισμός στις σκήτες της ερήμου, άλλοτε και τώρα.».
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σύσκεψη φορέων για τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Πάτρας

Το απόγευμα της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου 2023, με πρωτοβουλία της Δημοτική Αρχή του Δήμου Πατρέων, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική σύσκεψη στο Δημαρχείο της Πάτρας σχετική με τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης, όπου συμμετείχαν φορείς της πόλης, οι οποίοι μεταξύ άλλων εκτίμησαν σε ποιο σημείο βρίσκεται το ζήτημα αυτό, προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι διάφοροι φορείς και πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα διάφορα εμπόδια που βάζει η κυβερνητική πολιτική στο σοβαρό αυτό κοινωνικό θέμα.

Περικλής Λιανός: «Αυτό που θα ήθελα από έναν καινούργιο κόσμο είναι να υπάρχει περισσότερος σεβασμός.».

Είναι ένας κατά κοινή ομολογία αξιολογότατος ηθοποιός, ιδιαίτερα αγαπητός στο ευρύ κοινό, αλλά και στους συναδέλφους του. Φέτος, πρωταγωνιστεί σε τρεις ιδιαίτερα απαιτητικές παραστάσεις. Ο κ. Περικλής Λιανός γεννήθηκε στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Κατόπιν, εισήχθη στη Δραματική Σχολή (14/11) και την ίδια χρονιά πέρασε στη Νομική Σχολή Αθηνών (23/11 βγήκαν τα αποτελέσματα), από όπου πήρε το πτυχίο του, έκανε την απαιτούμενη άσκηση, εγγράφηκε στον Δικηγορικό Σύλλογο και παρέμεινε στην ενεργή δικηγορία για μία, περίπου, εξαετία, εργαζόμενος παράλληλα και ως ηθοποιός, καθώς άρχισε να δουλεύει από πολύ νωρίς, ήδη από την περίοδο που σπούδαζε στη Δραματική Σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη, κάνοντας θέατρο και τηλεόραση. Τελικά, όμως, αφοσιώθηκε στη Δραματική Τέχνη, την οποία ασκεί με υποδειγματική συνέπεια, αγάπη και επαγγελματισμό.

Υπογράφτηκε σύμβαση για την αξιοποίηση και προβολή των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την υλοποίηση του υποέργου: «Υπηρεσίες για τη δημιουργία ενιαίου δίκτυο και ψηφιακού αποθέματος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 143.381,45 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση Υγεία

«Η Πρόληψη κοντά μας» - Ολοκληρώθηκε η δράση ιατρικών ελέγχων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Οι υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής υγείας (προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος, αλλεργικά τεστ, πνευμονολογικός...
Δυτική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Υπογραφή σύμβασης για τη ριζική ανάπλαση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου Γρεβενών

Το έργο αφορά στην καθολική αναβάθμιση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαίνια νέων παιδικών χαρών σε Χωρύγι και Μυριόφυτο του Δήμου Κιλκίς

Αύριο το απόγευμα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 5:30, ο Δήμαρχος Κιλκίς,...

«Σκοτσέζικο Ντους», της Χρύσας Σπηλιώτη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα | Από 2 Δεκεμβρίου 2023, στο Θέατρο «ΠΡΟΒΑ»

Ο κ. Σωτήρης Τσόγκας, εμπνευσμένος από το κείμενο, του οποίου υπογράφει και τη θεατρική προσαρμογή, με τη σκηνοθετική αριστοτεχνική του ματιά, μας βάζει διαδραστικά στο κλίμα της δημιουργίας μια θεατρικής παράστασης, από τα καμαρίνια έως τη σκηνή. Κωμικές μέχρι δακρύων σκηνές εξελίσσονται μπροστά στα...
Ιόνια Νησιά Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Διαπόντια Νησιά εξέφρασαν με ψήφισμα τους σύλλογοι της περιοχής

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερεικούσας-Μαθρακίου: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ» Εμείς όλοι, οι ακρίτες κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων (Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου), από το  βοριοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, ενώνουμε τις φωνές με Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, Συλλόγους και συλλογικότητες, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην προσπάθεια καταστροφής του τόπου μας με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου μεταξύ των Διαποντίων Νησιών. Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη...
Βιβλίο Νέες κυκλοφορίες Πολιτισμός

«Blues… Η Μητέρα της Σύγχρονης Μουσικής»

Ο Συγγραφέας του εξαιρετικού αυτού βιβλίου, κ. Χρήστος Κωνσταντινίδης, γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Νέα Ιωνία, έχοντας από μικρό παιδί μία ιδιαίτερη έφεση στους αριθμούς και στις νότες. Με το βιβλίο του, με τίτλο: «Blues… Η Μητέρα της Σύγχρονης Μουσικής», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Παρασκήνιο», μας μιλάει για τη σύγχρονη μουσική, αλλά και για τον ευρύτερο πολιτισμό μας.

Της Παναγιώτας Σούγια

Σύμφωνα με τον συγγραφέα: «Από την εποχή που ξεκινάει ο 20ος αιώνας μέχρι την αναγνωρισμένη σύγχρονη ποπ τραγουδίστρια, που βλέπουμε στην τηλεόραση, υπάρχει μια σύνδεση, ένα νήμα, που συνδέει χρονολογικά και πολιτισμικά το σήμερα έως πίσω στη δημιουργία του Blues. Ο Μισισιπής, οι βαμβακοφυτείες, η σκληρή εργασία, η κακομεταχείριση, τα ποταμόπλοια, οι ατμομηχανές και ολόκληρη η έκταση του δέλτα του Μισισιπή είναι το σκηνικό, που διαδραματίστηκε το αμερικάνικο «έργο», που είχε σαν μουσική υπόκρουση τα Blues τραγούδια.».
Έτσι, λοιπόν, ο εμφανώς πολιτικοποιημένος συγγραφέας, περνάει από πολλούς «σταθμούς», όπως το Rock’n Roll και τους Hippies, και συνεχίζει την αφήγηση γεγονότων και καταστάσεων με πολλές αναφορές και στη χώρα μας την Ελλάδα. Από τις φυτείες στον Μισισιπή μέχρι τη σημερινή ποπ μουσική βλέπουμε το Blues όχι μόνον σαν γενεσιουργό στοιχείο, αλλά και σαν συνδετικό κρίκο. Το ακούμε στην ποπ, στη ροκ και σε πολλά σύγχρονα είδη. Στο ζήτημα αυτό βρίσκεται και το καταπληκτικό της υπόθεσης, διότι έχουμε τελείως αμόρφωτους και προκλητικά βασανισμένους ανθρώπους, οι οποίοι δημιουργούν μια ολοκληρωμένο μουσική αντίληψη, που φτάνει να επηρεάσει όλον τον πλανήτη. Δηλαδή, αυτό που δεν μπόρεσαν να πάνε παραπέρα φοβερά μορφωμένοι μουσικοί, το κατάφεραν εξαθλιωμένοι άνθρωποι, που καλά-καλά δεν ήξεραν γραφή και ανάγνωση.
Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε όλο το αναγνωστικό κοινό, επιπλέον, όμως, για μουσικούς ή επίδοξους μουσικούς, καθώς στο τέλος του αναλύονται τα βασικά συστατικά αυτής της μουσικής.
Ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, χωρίς σε κανένα σημείο του βιβλίου να προσπαθεί να παραστήσει τον μουσικολόγο ή τον ιστορικό, γράφει με γνώμονα τη χαρά για τη συγκεκριμένη μουσική και για ό,τι πολιτικοκοινωνικό την περιβάλει, δίνοντας, ωστόσο, τον δικό του γενικό ορισμό της Blues μουσικής, που είναι η μουσική που δημιουργήθηκε στις αφροαμερικανικές κοινότητες του αμερικάνικου νότου την περίοδο των αρχών του 20ου αιώνα.
Διαβάζοντας κανείς το ενδιαφέρον αυτό βιβλίο αντιλαμβάνεται πως ο προηγούμενος γενικόλογος ορισμός γίνεται πιο συγκεκριμένος, καθώς προκύπτει αβίαστα από την παρατιθέμενη σύγκριση της εκάστοτε ποπ μουσικής με αυτό το αφροαμερικανικό μουσικό ιδίωμα.
Ο αναγνώστης αρχικά παρακολουθεί καθαρά ιστορικές αναφορές, ενώ στη συνέχεια ενημερώνεται για τις μουσικές εξελίξεις της σύγχρονης μουσικής, τη σχέση της με το Blues και την ίδια την Blues σκηνή της κάθε εποχής.
Επίσης, ο συγγραφέας παρουσιάζει ανεπηρέαστος τις διάφορες πολιτικοκοινωνικές προεκτάσεις της περιόδου της πρώτης άνθησης της Blues στο έντονα ρατσιστικό περιβάλλον των Η.Π.Α., ενώ πολύ χρήσιμο είναι και το μουσικό μέρος του βιβλίου,, όπου με περιεκτικό τρόπο παρουσιάζονται οι βασικές και χαρακτηριστικές ιδιότητες της μουσικής.