ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Σάββατο | 14 Σεπτεμβρίου 2024
Κεντρικός Τομέας Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση Υγεία

Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών για τους εργαζόμενους του Δήμου Καισαριανής

Σεμινάριο παροχής Πρώτων Βοηθειών παρακολούθησαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καισαριανής οι εργαζόμενοι του Δήμου, με πρωτοβουλία του Σωματείου τους και της Δημοτικής Αρχής.
Κοινωνία Κρήτη Παιδεία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης σχεδιάζει για 3η χρονιά δράσεις για την ανακύκλωση και το Περιβάλλον σε όλα τα σχολεία

Δίνοντας προτεραιότητα σε θέματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης της σχολικής κοινότητας, ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης σχεδιάζει και φέτος για 3η χρονιά να υλοποιήσει δράσεις ανακύκλωσης στις σχολικές μονάδες του Δήμου.
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Το Γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου Πύργου μοίρασε φυλλάδια σε επιχειρήσεις ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, με θέμα: «Διαβαίνω με ασφάλεια»

Φυλλάδια σε 25 επιχειρήσεις για την ασφαλή διέλευση των πεζών και των μαθητών από διαβάσεις μοίρασε τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024 το Γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου Πύργου, ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η παρουσίαση του βιβλίου της κ. Ειρήνης Π. Βεκρή: «Η ρυζόπιτα», που διοργάνωσε η Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στη διεξαγωγή των «Ιωνικών Ημερών Μνήμης και Πολιτισμού 2024», που διοργανώνει ο Δήμος Νέας Ιωνίας Αττικής, πραγματοποίησε το απόγευμα της Τετάρτης 11 Σεπτεμβρίου 2024 μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση-παρουσίαση του αξιόλογου ιστορικού μυθιστορήματος της κ. Ειρήνης Π. Βεκρή, με τίτλο: «Η ρυζόπιτα – Δέκα χρόνια στη Νέα Ιωνία», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Αστάρτη».

Επίκεντρο ιστορίας, πολιτισμού και αθλητισμού η Λαμία με το Ράλι των Θεών και τα Θερμοπύλια 2024

Στο επίκεντρο της δημοσιότητας βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες η Λαμία με τις δυο εμβληματικές εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν στον Δήμο Λαμιέων: το Ράλι των Θεών και τα Θερμοπύλια 2024.

Πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία στη Δ.Ε.Θ. τα εγκαίνια του 4ου «Imathia Quality»

Παρούσες επίσης ήταν οι Αντιδήμαρχοι Νάουσας κ.κ. Άννα Βασιλειάδου, Βίκυ Δανιηλίδου και Ία Χατζηιωαννίδου.Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Νάουσας, κ. Νίκος Κουτσογιάννης, τόνισε πως πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία, η οποία δείχνει πως όταν η Ημαθία λειτουργήσει συντονισμένα και οργανωμένα μπορεί να πετύχει...
Αττική Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2024 η επικαιροποίηση στοιχείων για τους ωφελούμενους των Κοινωνικών Δομών του Δήμου Φυλής

Οι ωφελούμενοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου, του Κοινωνικού Συσσιτίου και του Κοινωνικού Φαρμακείου του Δήμου Φυλής θα πρέπει να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία ένταξής τους στις παραπάνω δομές (φορολογικά στοιχεία, κάρτα ανεργίας κλπ.) έως και την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024, ώστε να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι παροχές προς αυτούς.
Βιβλίο Ελλάδα Πολιτισμός

Απεβίωσε ξαφνικά ο Αρχιτέκτονας-Ιστορικός του Βιβλίου Κωνσταντίνος Σπ. Στάικος

Τον αναπάντεχο θάνατο του διακεκριμένου Αρχιτέκτονα-Ιστορικού του Βιβλίου Κωνσταντίνου Σπ. Στάικου ανακοίνωσαν με ανείπωτη θλίψη πριν από λίγη ώρα η οικογένειά του και οι συνεργάτες του.

Βαθύτατα συντετριμμένοι, η οικογένεια και οι συνεργάτες του Κωνσταντίνου Σπ. Στάικου, ανακοίνωσαν τα ακόλουθα:
«Με ανείπωτη θλίψη σας ανακοινώνουμε ότι ο αγαπημένος μας Κωνσταντίνος Σπ. Στάικος δεν βρίσκεται πια κοντά μας. Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή σήμερα 3 Απριλίου, σε ηλικία 80 ετών, αφήνοντας πίσω του βαθύ ανθρώπινο αποτύπωμα και σπουδαίο έργο. Σύντομα θα ανακοινωθούν η μέρα και η ώρα της κηδείας.
Η οικογένεια και οι συνεργάτες του.».

Νεότερη ανακοίνωση της οικογένειας του Κωνσταντίνου Σπ. Στάικου αναφέρει για την Εξόδιο Ακολουθία του, πως: «Τον πολυαγαπημένο μας πατέρα, σύντροφο, παππού και αδελφό ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΣΠ. ΣΤΑΪΚΟ κηδεύουμε την Πέμπτη 6 Απριλίου 2023 και ώρα 10 π.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων του Α’ Κοιμητηρίου Αθηνών.

Παράκληση αντί στεφάνων να γίνουν δωρεές στην Ένωση «Μαζί για το Παιδί», τηλέφωνο 210 7482690.».

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΠ. ΣΤΑΪΚΟΥ

Κωνσταντίνος Σπ. Στάικος (1943–2023)

Ο Κωνσταντίνος Σπ. Στάικος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1943. Φοίτησε για δύο χρόνια στη Σχολή Καλών Τεχνών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με δάσκαλο τον Β. Βασιλειάδη, στο τμήμα Εφαρμοσμένων Τεχνών – σκηνογραφία κυρίως. Αργότερα, έγινε δεκτός στην Ανώτερη Εθνική Σχολή Διακοσμητικών Τεχνών (École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs) στο Παρίσι. Από το 1968 και εξής, εργάστηκε στο Παρίσι, σε διάφορα αρχιτεκτονικά-διακοσμητικά γραφεία, τα οποία είχαν αναλάβει την αποκατάσταση και ανάπλαση ιστορικών και μνημειακών κτισμάτων, όπως του Château de Ferrières.
Από την εποχή εκείνη ξεκίνησε τη βιβλιοθήκη του, με εκδόσεις αρχικά που αφορούν στην αποτύπωση ιστορικών αρχιτεκτονικών μνημείων της Γαλλίας και εμβληματικά διακοσμητικά μοτίβα, τα οποία καθιερώθηκαν σε διάφορες περιόδους και πολιτισμούς, τόσο στη Δύση όσο και στην Ανατολή.
Παράλληλα με την επαγγελματική του δραστηριότητα, άρχισε να εμπλουτίζει τον πυρήνα της βιβλιοθήκης του με εκδόσεις σχετικές με την ιστορία της ελληνικής τυπογραφίας, από τον 15ο αιώνα και μετά. Η συλλεκτική αυτή ενασχόλησή του με το βιβλίο γρήγορα εξελίχθηκε σε πάθος για τη διερεύνηση της εκδοτικής δραστηριότητας του Γένους, από την Αναγέννηση μέχρι τα πρώτα μεταεπαναστατικά χρόνια. Του ανατέθηκε η μελέτη για την ανάπλαση της ιστορικής βιβλιοθήκης της Μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο.
Κατά τη δεκαετή ενασχόλησή του με τη Βιβλιοθήκη και το Μουσείο της Μονής, είχε τον χρόνο να εγκύψει στην ιστορία του θεσμού της βιβλιοθήκης διαχρονικά και σε πολλούς πολιτισμούς. Έτσι άρχισε την έρευνα με σκοπό να συντάξει ένα χρονικό της εξέλιξης της βιβλιοθήκης, τόσο από βιβλιοθηκονομική όσο και από αρχιτεκτονική σκοπιά, με αφετηρία το 4000 π.Χ.. Αποτέλεσμα, η πεντάτομη Ιστορία της Βιβλιοθήκης στον Δυτικό Πολιτισμό, που εκδόθηκε από το 2000 έως το 2013, και κυκλοφορεί στα ελληνικά, στα αγγλικά και τώρα και στην κινεζική γλώσσα.
Αργότερα, προέκυψαν η ανάπλαση της Βιβλιοθήκης του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι, η μετατροπή του κτίσματος «Κωστής Παλαμάς» (έργο του Κλεάνθη) σε Εντευκτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, η μετατροπή της Ροτόντας, του Ιερού Ναού του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος στον Παλατίνο Λόφο στη Ρώμη (5ος αιώνας), από καθολικό σε ορθόδοξο ναό, το Μέγαρο του Δήμου Αθηναίων κ.ά..
Θεωρώντας ότι η συλλογή βιβλίων που αντανακλά την πνευματική ιστορία του Γένους δεν μπορεί να αποτελεί προσωπική υπόθεση, αλλά κτήμα όλων των Ελλήνων, αναζήτησε στέγη για το μέλλον της. Τύχη αγαθή, το Συμβούλιο του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» εισάκουσε την έκκλησή του και στην έδρα του Ιδρύματος παραχώρησε ειδικούς χώρους, στους οποίους αναπτύχθηκαν βιβλιοστάσια για το σύνολο της συλλογής.
Επιπλέον, θεώρησε ότι το τεράστιο πλήθος τεκμηριωμένων πληροφοριών και εικόνων που έχει συγκεντρώσει θα μπορούσε έπειτα από σχεδιασμένη έρευνα και τεκμηρίωση να πάρει τη μορφή εγκυκλοπαίδειας, η οποία μόνο ηλεκτρονικά θα μπορούσε να γίνει προσιτή στο κοινό. Έτσι, οραματίστηκε τη δημιουργία του ιστότοπου Περί Βιβλιοθηκών.
Τον Απρίλιο του 2020, ίδρυσε την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Κήπος Φιλοβίβλων» και σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (Ε.Κ.Τ.) δημιούργησαν την ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια «Περί Βιβλιοθηκών – www.aboutlibraries.gr» για τον κόσμο των βιβλιοθηκών, από την αρχαιότητα έως σήμερα. Κύριος στόχος είναι η οργανωμένη καταγραφή και ανάδειξη της ιστορίας των βιβλιοθηκών και των συλλογών τους.
Ο Κωνσταντίνος Σπ. Στάικος είχε, επίσης, ιδρύσει τον εκδοτικό οίκο «Άτων», και τα βιβλία του κυκλοφορούν στα ελληνικά, τα αγγλικά, τα ιταλικά, τα ολλανδικά, τα γαλλικά, τα κινεζικά και τα αραβικά. Κύριο αντικείμενο των εκδόσεων είναι η ιστορία του βιβλίου και των βιβλιοθηκών στον δυτικό πολιτισμό και θέματα σχετικά με το βιβλίο. Ενδεικτικά ορισμένοι τίτλοι είναι: Η Πνευματική Πορεία του Γένους (4 τόμοι, 2017–2022), Το Μουσείο και η Βιβλιοθήκη των Πτολεμαίων στην Αλεξάνδρεια (2020), Ο Έρασμος. Ένας απόστολος της ελληνικής διανόησης από τον Βορρά (2020), Τα Ελληνικά Αρχέτυπα & Ελληνικά Συγγράμματα σε Ετερόγλωσσα Αρχέτυπα (2019), Η Αρχιτεκτονική των Βιβλιοθηκών στον Δυτικό Πολιτισμό. Από τη Μινωική Εποχή στον Μιχαήλ Άγγελο (2016), H Ιστορία της Βιβλιοθήκης στον Δυτικό Πολιτισμό (5 τόμοι, 2002–2012), Η Βιβλιοθήκη του Πλάτωνα και της Ακαδημίας (2012), Αριστοτέλους Βιβλιοθήκη (2015) κ.ά..