Αφιέρωμα στον Μικρασιάτη συνθέτη και δεξιοτέχνη του Μπουζουκιού Αντώνη Κατινάρη (1931-1999) | Σφηττεία 2024, Κορωπί | Σήμερα 7/7, ώρα 9 μ.μ.
Σήμερα το βράδυ, Κυριακή 7 Ιουλίου 2024 και ώρα 9, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Κρωπίας με τον γενικό τίτλο: «Σφήττεια 2024», στο ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο της Πλατείας Δεξαμενής, το λαϊκό τραγούδι παίρνει τη «σκυτάλη» με την κ. Μαρία Κατινάρη και τη Λαϊκή Ορχήστρα «Αντώνη Κατινάρη» να τιμούν και να παρουσιάζουν με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση μια μουσική παράσταση, που αφορά στη ζωή και στο συνθετικό έργο του θρυλικού χαρισματικού Μικρασιάτη συνθέτη και δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Αντώνη Κατινάρη. Μαζί της εξαμελής ορχήστρα, που αποτελείται από τους κ.κ. Στέλιο Βαρβέρη (μπουζούκι), Θεοδόση Συκιώτη (κιθάρα-φωνή), Σπύρο Νίκα (ακορντεόν), Βασίλη Κούλογλου (κιθάρα-φωνή), Κώστα Σπηλιόπουλο (κόντρα μπάσο) και Γιώργο Ντάλλη (μπαγλαμά-τζουρά).
Ο Αντώνης Κατινάρης (1931-28.10.1999) γεννήθηκε στην πόλη των Χανίων της Κρήτης, με καταγωγή από τη Φώκαια Μικράς Ασίας. Μέλος πολύτεκνης προσφυγικής εργατικής οικογένειας. Μεγάλωσε σε οικογενειακό και συγγενικό περιβάλλον, που είχε επίκεντρο τη μουσική και το τραγούδι. Από 16 ετών ασχολήθηκε επαγγελματικά ως οργανοπαίκτης μπουζουκιού. Καθιερώθηκε στα λαϊκά κέντρα των Χανίων με μεγάλα ονόματα της ελληνικής λαϊκής μουσικής σκηνής (Ρίτα Σακελλαρίου, Λουκάς Νταράλας, Γιώργος Τσιμπίδης, Καίτη Γκρέυ κ.ά.). Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 ήρθε στην Αθήνα και εδραίωσε τη φήμη του, συνοδεύοντας, μεταξύ άλλων, τον Πρόδρομο Τσαουσάκη, τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον Μανώλη Αγγελόπουλο, τον Μιχάλη Μενιδιάτη. Στις κορυφαίες συνεργασίες είναι αυτές με τον Πάνο Γαβαλά. Στη δισκογραφία, ως συνθέτης, συνέπραξε με την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, αλλά και με άλλους διακεκριμένους στιχουργούς: Χαράλαμπος Βασιλειάδης, Θάνος Σοφός, Νίκος Δαλέζιος κ.ά.. Το τραγούδι «Τι να σου κάνει μια καρδιά», πάνω σε στίχους της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, που τραγούδησε το 1966 ο Μπιθικώτσης (Columbia, SCDG-3612), αποτελεί μια εμβληματική συνθετική του συμβολή. Ο Αντώνης Κατινάρης, ως ένας ιδιαίτερα ευαίσθητος και αυστηρός κριτής στον χώρο που υπηρετεί, στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 και στις αρχές του ’90 είχε αποσυρθεί, αλλά άφησε δύο τελευταίες συνεργασίες να συνοδεύουν κάθε βιογραφική αναφορά σε αυτόν: ο πολυσυλλεκτικός δίσκος «Λαϊκό Πάλκο», με τους Γιάννη Κόλλια, Σόφη Κωνσταντάκη, Δημήτρη Ξενίδη (Polyphone, 1987) και «Για σας Τα Διάλεξα», με ερμηνευτή τον φίλο και συνεργάτη του Σταμάτη Κόκοτα και ενορχήστρωση του Τάσου Καρακατσάνη (WEA, 1994).
(Πηγή: Μαρία Κατινάρη και https://www.haniotika-nea.gr/afieroma-stoys-mikrasiates-moysikoys/ (Στέλλα Γκοζάνη-Χαριτάκη, εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα», 10 Νοεμβρίου, 2022, Αφιέρωμα στους Μικρασιάτες μουσικούς, «Αντώνης Κατινάρης»), Επιμέλεια Ι. Κατιμερτζόγλου.
Η κ. Μαρία Αντ. Κατινάρη γεννήθηκε στα Χανιά Κρήτης. Κόρη του Μικρασιάτη συνθέτη και δεξιοτέχνη μπουζουκιού Αντώνη Κατινάρη και της τραγουδίστριας λαϊκών και δημοτικών Μαρίας Ρίππη. Η Μαρία Κατινάρη είναι μια πολυσύνθετη καλλιτέχνης στον χώρο του θεάτρου, του χορού, της μουσικής, του τραγουδιού, με πολλές επιρροές (Μικρά Ασία-Σμυρναίικα, Ευρώπη, κλασική και παραδοσιακή αραβική μουσική κ.ά.). Σταθερά υπηρετεί το ποιοτικό λαϊκό τραγούδι με πολλές εναλλασσόμενες συνεργασίες σε διαφορετικούς χώρους (ροκ club, ρεμπετάδικα, μεγάλες πίστες, συναυλίες, τηλεοπτικές μουσικές σειρές, Λυρική Σκηνή, Κρατική Ορχήστρα κ.ά.) και καλλιτέχνες σε πολλά είδη της μουσικής, ακόμη και της θεατρικής σκηνής. Συμμετέχει, επίσης, σε πολλές δισκογραφικές δουλειές σε δικές της συνεργασίες με σημαντικούς καλλιτέχνες. (Πηγή: Μαρία Κατινάρη, Επιμέλεια Ι. Κατιμερτζόγλου.).